Eesti Pank kuulutab välja meenemüntide kujunduskonkursid ja korraldab mündikujunduse seminari

Postitatud:

27.10.2008

Eesti Pank kuulutab välja üldlaulu- ja tantsupidude traditsioonile pühendatud kaksikmeenemündi ja Eesti Rahva Muuseumi 100. aastapäevale pühendatud meenemündi kujunduskonkursid, millest oodatakse osa võtma nii üksikisikuid kui ka autorite kollektiive.

2009. aastal möödub üldlaulupidude korraldamise algusest 140 aastat ja tuleval aastal Tallinnas toimuv üldlaulu- ja tantsupidu on järjekorras juba 25. Selle ilusa traditsiooni aastapäeva tähistamiseks emiteerib Eesti Pank ühe kullast meenemündi nominaalväärtusega 100 krooni ja ühe hõbedast meenemündi nominaalväärtusega 10 krooni. "Eesti Pank soovib kaksikmüntidele leida kujundused, mis kajastaksid laulmist või tantsimist sümboliseerivaid või kujutavaid inimfiguure või nende gruppe. Kavandi võib esitada ka ühe mündi kohta," kommenteeris müntide kujundusele esitatavaid nõudeid Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve. Üldlaulupeole pühendatud müntide kujunduskonkursi nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg Eesti Pangale on 19. jaanuar 2009 kell 16:00. Konkursi täpsed tehnilised, osalemise ja hindamise tingimused on üleval Eesti Panga kodulehel siin.

Järgmise aasta aprillis tähistab oma 100. juubelit ka Eesti Rahva Muuseum. Selle puhul emiteerib Eesti Pank hõbedast meenemündi nominaalväärtusega 10 krooni. "Soovime leida kujunduse, mis kajastaks Eesti Rahva Muuseumi olulist tähendust Eesti kultuuriloos ning lähtuks Eesti kodarrahade traditsioonist, arvestades konkursi reglemendis toodud piirangutega," rääkis Roosve. Konkursi nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg Eesti Pangale on 15. detsember 2008 kell 16:00. Konkursi reglemendi täpsete tehniliste, osalemise ja hindamise tingimustega saab tutvuda Eesti Panga kodulehel siin.

Kujunduskonkursil osalev autor või autorite kollektiiv võib esitada rohkem kui ühe kavandi ühe mündi kohta. Eesti Panga poolt kokku kutsutud žürii teeb Eesti Rahva Muuseumile pühendatud meenemündi kujunduskonkursi tulemused teatavaks hiljemalt 19. detsembril 2008. Üldlaulu- ja tantsupeole pühendatud meenemüntide kujunduskonkursi tulemused avaldatakse hiljemalt 27. jaanuaril 2009. Kujunduskonkursside võidutööde eest makstakse pärast müntide emiteerimist auhinnatasu 30 000 krooni.

Esmakordselt korraldab Eesti Pank meenemüntide kujundamise eripärade tutvustamiseks 14. novembril ka vastavasisulise seminari, mis on mõeldud laiemale kunstnike ja kujundajate ringile. Seminaril räägitakse lähemalt meenemündi kujundamise spetsiifikast ning tutvustatakse mündi tootmisest tulenevaid nõudmisi mündi kujundusele. Seminaril esinevad Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve, Soome Rahapaja tehnoloogiaspetsialist Erkki Vainio, Soome Rahapaja tootearendusjuht Tuomas Pinomaa ning Eesti kodarrahadest räägib Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Kärt Summatavet. Seminari täpne kava on kodulehel siin. Soovijatel palume seminaril osalemisest teada anda hiljemalt 12. novembriks telefonil 6680 723 või e-postil [email protected].

Ülevaate Eesti Panga emiteeritud meenemüntide kohta saab Eesti Panga kodulehelt www.eestipank.info/pub/et/yldine/pangatahed/mynt/commemorative.html.

Lisateave:
Liisa Eichler
Sularaha- ja turvaosakond
Tel: 6680 723
E-post:
[email protected]

Ingrid Mitt
Eesti Pank
Avalike suhete büroo
Tel: 6680 965
E-post:
[email protected]