Algab hääletus Balti riikide 100. aastapäevale pühendatud ühise mündi kujunduse valimiseks

Postitatud:

21.03.2017

  • Balti riikide ühismünt on esimene erikujundusega 2eurone, mille kujundavad kolm riiki koos
  • Erikujundusega 2eurone mälestusmünt kehtib maksevahendina kogu euroalal
  • Inimesed saavad hääletada kuue mündikujunduse vahel – iga riigi keskpank esitas rahvahääletusele kaks mündikujundust
  • Hääletuse ajal on anonüümsed nii mündikujunduste autorid kui ka see, mis riigi keskpank on kavandid hääletusele esitanud
  • Hääletus kestab 5. aprilli keskööni
  • Hääletuses osalejate vahel loositakse välja 100 auhinda

Tänasest algab internetis hääletus, kus Eesti ja teiste Balti riikide elanikud saavad valida Balti riikide 100. aastapäeva puhul vermitava 2eurose mündi ühise kujunduse.

Mündikujunduskonkursi veebihääletusel osaleb kuus kavandit, millele saavad oma hääle anda nii Balti riikide elanikud kui ka nende sõbrad kogu maailmast.

Eesti Pank kutsub kõiki Eesti inimesi hääletama oma lemmikkujunduse poolt ja osalema auhindade loosimisel aadressil www.baltimunt.eu. Hääletada saab tänasest kuni 5. aprilli keskööni.

Iga inimene saab oma hääle anda ainult ühe korra. Pärast lemmikkujunduse väljavalimist tuleb nõustuda konkursi tingimustega ja hääletada. Juhime tähelepanu, et hääl läheb arvesse ainult siis, kui osaleja kinnitab oma valiku meiliaadressile saadetud lingi kaudu: selleks tuleb klõpsata linki, mis saadetakse registreerimisvormi sisestatud meiliaadressile.

Kõikide hääletajate vahel, kes on täitnud registreerimisvormi, loositakse pärast hääletamise lõppu 100 auhinda. Auhinnaks on sünnipäevamünt ja iga võitja saab ühe mündikaardi Eesti, Läti ja Leedu 100. aastapäevale pühendatud 2eurose mündiga. Auhinna saab kätte pärast müntide emiteerimist 2018. aasta alguses.   

Interneti teel toimuvale rahvahääletusele valis iga Balti riigi keskpanga kokku kutsutud žürii kaks kujunduskavandit ehk hääletusel on kaks Eesti, kaks Läti ja kaks Leedu mündikavandit. Hääletusel on need anonüümselt ja kavandite autorid avaldatakse koos võidukavandi väljakuulutamisega 11. aprillil. Samas avaldatakse ka loosiauhindade võitjate nimed.  

Konkursi tingimused on avaldatud veebilehel siin.

Balti riikide ühine mälestusmünt on erikujundusega münt, mis kehtib maksevahendina kogu euroalal. Esmakordselt annavad kolm riiki välja sama kujundusega euromündi. Rahvuslik külg on ühisel 2eurosel mündil sama, kuid iga riigi emiteeritud münt kannab vastava riigi nime – Eesti, Läti või Leedu.

Lisateave

  • 2018. aastal tähistavad Balti riigid oma 100. aastapäeva: Leedu 16. veebruaril, Eesti 24. veebruaril ja Läti 18. novembril. Eesti, Läti ja Leedu keskpangad annavad 2018. aasta alguses sel puhul välja ühise kujundusega 2eurose mälestusmündi ehk erikujundusega käibemündi. Mündi maksimumtiraaž on Eestis 500 000.
  • Väikesed Balti riigid on visalt kaitsnud oma iseseisvust ja asutasid 100 aastat tagasi lühikeste vahedega igaüks oma demokraatliku vaba riigi. Iseseisvus taastati 1990. aastate alguses. Eesti, Läti ja Leedu on seisnud ühiste väärtuste eest ning teinud koostööd oma sõltumatuse, vabaduse ja suveräänsuse säilitamise nimel. Koos välja antav 2eurone mälestusmünt tähistab Balti riikide ühist ajalugu, väärtusi ja koostöötahet ning meenutab neid väärtusi ka ülejäänud euroala inimestele.
  • Lisaks emiteeritakse 2018. aasta alguses Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud erikujundusega 2eurone münt ning kuld- ja hõbemünt. 

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Eesti Pank
Eurosüsteem
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]