Eluasemelaenude maht kasvas oktoobris neljandat kuud järjest aasta võrdluses 3,9%

Postitatud:

24.11.2015

Eesti ettevõtete ja majapidamiste laenu- ja liisinguportfell jätkas oktoobris stabiilset kasvu. Laenude ja liisingute kogumaht oli kuu lõpus 15,9 miljardit eurot ehk 3,6% suurem kui aasta tagasi.

Ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute portfell suurenes aastaga 3,2%. Viimastel kuudel on kiiremini kasvanud kaubandus-, energeetika- ja tööstusettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute maht. Põllumajandus- ning veondus- ja laondusettevõtete laenude maht on aastataguse ajaga võrreldes vähenenud.

Eluasemelaenude maht kasvas neljandat kuud järjest aasta võrdluses 3,9%. Uusi eluasemelaenusid on viimastel kuudel lisandunud mõnevõrra aeglasemas tempos kui aasta esimesel poolel. Eluasemeturu tehinguaktiivsuse ja keskmiste hindade tõus on viimastel kuudel samuti pisut aeglustunud. Majapidamiste muude laenude aastakasv on kiirenenud 4,8%ni. Selle taga on peamiselt autoliising, mis suurenes aastataguse ajaga võrreldes 14%.

Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal on tänavu suurenenud. Baasintressimäära langusest hoolimata püsis eluasemelaenude keskmine intressimäär ka oktoobris 2,3% juures. Ettevõtete laenude keskmine intressimäär, mis on sõltuvalt äriprojektide eripärast ja riskisusest muutlik, on kahel viimasel kuul tõusnud.

Viivislaenude osakaal laenuportfellis on viimaste aastate väikseim. Üle 60 päeva maksetähtaega ületavate laenude maht vähenes oktoobris 195 miljoni euroni ja moodustas 1,4% laenuportfellist. Pikemat aega viivises olevate laenude maht kahanes peamiselt tööstus- ja kaubandusettevõtete viivislaenude vähenemise tõttu.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiuste kasv püsis ka oktoobris kiire, aasta võrdluses 8,2%. Hoiuste kogumaht suurenes kuu lõpuks 10,5 miljardi euroni. Majapidamiste hoiuste aastakasv on viimastel kuudel pisut aeglustunud, oktoobris 6,7%ni. Ettevõtete hoiuste aastakasv oli oktoobris 10%.


Finantssektori statistika ja selle avaldamiskalender

Eesti Panga kõneisikute pildid asuvad keskpanga fotopangas.

Lisateave:
Piret Putko
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0959
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]
https://twitter.com/EestiPank