Esimeses kvartalis suurenes Eesti elanike reiside arv soojale maale

Postitatud:

09.05.2017

2017. aasta esimeses kvartalis väisasid välismaalased Eestit üle miljoni korra ehk 6% rohkem kui eelmise aasta samal perioodil. Enim suurendasid külastuste arvu Venemaa turistid, kes tegid Eestisse 22 000 reisi rohkem kui aasta tagasi. Sealjuures kasvas Venemaalt saabunud ööbivate külastajate arv 14%. See moodustas mitmepäevaturistide üldarvust viiendiku, mis on suurim osakaal viimase kolme aasta jooksul.

Euroopa Liidu elanike reiside hulk Eestisse suurenes 5%. Soomest saabunud külastajate reiside arv on aastataguse perioodiga võrreldes pisut suurenenud, moodustades külastuste üldarvust 40%. Enam kui kümnendiku võrra sagenesid külastused Suurbritanniast, Prantsusmaalt, Lätist ja Hiinast. Reisid Norrast, Korea Vabariigist ja Valgevenest on aga 10% vähenenud.

Eestit külastanud mitmepäevareisijad moodustasid külastajate üldarvust veidi üle poole (54%) ja nende keskmine külastusaeg jäi aastataguse perioodiga võrreldes samaks ehk 4,2 päeva pikkuseks. Hinnanguliselt kulutasid mitmepäevareisijad Eestis kokku 150 miljonit eurot ja ühepäevakülastajad 50 miljonit eurot. Mõlemal juhul suurenesid kulutused 5%.

2017. aasta esimeses kvartalis väisasid Eesti elanikud välisriike ligi 840 000 korral, mis oli 4% rohkem kui aasta varem.1 Mitmepäevaste reiside arv suurenes 5%, nende keskmine pikkus oli 3,7 päeva. Ühepäevakülastusi oli külastuste üldarvust 14% ja nende hulk aastaga ei muutunud.

Nagu tavaliselt, külastasid Eesti elanikud kõige rohkem ehk 160 000 korral Soomet ja see arv jäi eelmise aasta esimese kvartali tasemele.

Iga viies reis tehti väljapoole Euroopa Liitu. Pärast mitu aastat kestnud vähenemist kasvas kolmandiku võrra eestimaalaste reiside arv Egiptusesse.  Reisid teise populaarsesse puhkusepaika Taisse sagenesid 14%. Võrreldes eelmise aastaga tehti rohkem reise veel Ukrainasse, Bulgaariasse ja Hispaaniasse. Reiside hulk Norrasse ja Venemaale aga vähenes vastavalt 7% ja 12%.

Eesti elanikud kulutasid välismaal kokku hinnanguliselt 155 miljonit eurot.


1 Välisriikide külastamiste arv ei lange kokku reiside arvuga. Kuna ühel välisreisil võidakse külastada mitut riiki, on välisreiside arv väiksem.

Reisijate liikumine avaldab märkimisväärset mõju reisiteenuste ekspordile ja impordile Eesti maksebilansis. 2017. aasta esimese kvartali maksebilansi statistika avaldatakse 8. juunil.

Välisreiside statistika

Lisateave:
Tarass Snitsarenko
Eesti Panga statistikaosakond
Telefon: 668 0906
E-post: [email protected]