Hinnataseme suurim mõjutaja on endiselt energia

Postitatud:

07.10.2015

  • Tarbijahinnad langesid septembris 0,7%
  • Energiakaupade odavnemine süvendas hinnalangust 1,6 protsendipunkti võrra
  • Alusinflatsioon kiireneb ning oli septembris 1,1%
  • Konkurentsi tugevnemine võis pidurdada riiete ja jalatsite hinnakasvu

Statistikaameti teatel alanesid Eesti tarbijahinnad septembris aastataguse ajaga võrreldes 0,7%, mis on augusti 0,3% suurusest hinnalangusest suurem. Tarbijakorvi odavnemine kiirenes valdavalt energiakaupade tõttu, mis süvendasid hinnalangust 1,6 protsendipunkti võrra.

Alusinflatsioon ehk tarbijakorvi hinnakasv ilma energia ja toiduaineteta on sel aastal püsivalt kiirenenud, ulatudes septembris 1,1%ni. Ka euroalal tervikuna on alusinflatsioon püsinud 1% läheduses, kuid keskmine ühtlustatud tarbijahindade indeks langes septembris siiski 0,1%. Ka euroala riikide keskmise tarbijakorvi odavnemise peapõhjus oli energia odavnemine.

Toiduained koos alkoholi ja tubakatoodetega kallinesid Eestis septembris 1%, kuid ilma maksutõusudeta oleks toidukorv olnud tarbijate jaoks aastataguse ajaga võrreldes 0,5% odavam. Toiduainetest on enim odavnenud piim ja piimatooted ning liha ja lihatooted. Kokkuostuhindade languse tõttu jätkub piimatoodete odavnemine terves Euroopa Liidus ning lihatoodete hinnalangus on euroala riikidest suurim just Eestis.

Eesti tarbijahindade statistika on viimastel kuudel silma paistnud sellega, et tööstuskaupade hinnad on aasta võrdluses langenud, samal ajal kui euroalal tööstuskaupade hinnakasv kiirenes. See tulenes peamiselt mootorsõidukite järsemast hinnalangusest, kuid ka riiete ja jalatsite hinnakasv oli Eestis tavapärasest väiksem. Üheks põhjuseks võib olla uute kaubanduspindade lisandumine ja konkurentsi suurenemine. Kuigi ka e-kaubandus kasvab kiiresti, on postimüügi käive veel väike ja moodustab tööstuskaupade müügist vaid ligikaudu 4%. Interneti laialdase kättesaadavuse tõttu kasvab jõudsalt nende inimeste arv, kes on viimase aasta jooksul midagi internetist ostnud

Teenuste hinnakasv püsib Eestis rohkem kui protsendipunkti võrra kiirem kui euroalal: septembris kiirenes see 2,4%ni. Septembris panustasid hinnakasvu varasemast tugevamalt sideteenused, mis kallinesid aasta võrdluses 3,3%.


Lisateave:
Viljar Rääsk
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]
https://twitter.com/EestiPank