Odav nafta alandab hinnataset ka eelolevatel kuudel

Postitatud:

06.05.2016

  • Hinnataseme langus tuleb endiselt peamiselt energia odavnemisest
  • Teenuste hinnad tõusevad, peegeldades palga- ja inflatsioonisurvet Eestis
  • Tarbekaupade hinnad pole sissetulekute ja nõudluse kasvule reageerinud
  • Tarbijakorv hakkab kallinema aasta teisel poolel

Statistikaameti teatel oli tarbijakorvi hinnatase aprillis sama nagu ka kuu varem, kuid eelmise aasta aprilliga võrreldes oli kaupade ja teenuste keskmine hind 0,8% madalam. Ka euroala riikide keskmine aastane hinnamuutus oli aprillis negatiivne, ühtlustatud tarbijahinnaindeksi järgi langesid hinnad euroalal aastaga 0,2%.

Eesti tarbijahindade langus kajastab peamiselt eelmise 12 kuu jooksul toimunud nafta odavnemise järelmõjusid: 2015. aasta aprillis maksis toornafta barrel maailmaturul 65 dollarit, tänavu ulatus selle hind 43 dollarini. Alates jaanuari keskpaigast on nafta hinnatase järjepidevalt tõusnud ning mootorikütuse hinnad tanklates on selle ajaga kallinenud 9%. Veebruaris jõustusid kõrgemad kütuseaktsiisid, mis andis aasta esimestel kuudel osa kütuste hinnatõusust.               

Ilma energiata ulatus tarbijahindade inflatsioon aprillis 0,6%ni. Toiduainete hulgas kallineb peamiselt alkohol. Puu- ja köögiviljade hinnad on sel aastal olnud tavapäraselt heitlikud – kiire hinnatõus aasta esimestel kuudel pöördus aprillis languseks. Suure osa tarbijahindade languse süvenemisest aprillis andiski juurviljade odavnemine. Teist  aastat järjest on odavnenud ka piima- ja lihatooted, mis moodustavad tarbijate toidukorvist kolmandiku. Piima kokkuostuhind Euroopa Liidus on edasi langenud ning ka maailmaturul pole hinnalanguse peatumisest seni veel selgeid märke.

Eesti sisemajanduse olud tingivad teenuste kallinemise, sest palgaväljamaksed on sel aastal kasvanud keskmiselt umbes 6% ning tööpuudus vähenes eelmise aasta lõpus 6,4%ni. Kuna tööpuuduse määr on langenud hinnangulisest nn loomuliku tööpuuduse määrast madalamale ja ettevõtetel on üha keerulisem töötajaid leida, tekitab see majanduses palga- ja inflatsioonisurvet. Selle viitab ka asjaolu, et teenused kallinesid aprillis 2,8% (ilma kõrgharidusreformi mõjuta). Sissetulekute ja nõudluse kiire kasv pole aga kergitanud tarbekaupade hindu, mis püsisid aprillis aastataguse taseme juures. Seda ka hoolimata sellest, et euro nõrgenemine on tõstnud impordihindu.

Lähikuudel jätkub deflatsioon nafta hindade varasema odavnemise tõttu, tarbijahinnad pööravad kasvule eeldatavasti aasta teisel poolel. Eesti Pank avaldab uue majandusprognoosi koos inflatsiooni ettevaatega 8. juunil 2016.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965
E-post: [email protected]