Eesti Panga eelarve kasvab järgmisel aastal 8,3 protsenti

Postitatud:

30.12.2021

Eesti Panga 2022. aasta eelarve kulude maht kasvab järgmisel aasta 8,3 protsenti ja ulatub 26,2 miljoni euroni. Kui jätta kõrvale kulutused sularahale, mis erinevad aastast aastasse väga palju, siis on eelarve kulude maht 23,4 miljonit eurot ja kasv 2021. aastaga võrreldes 1,5 miljonit eurot ehk 6,8 protsenti.

2022. aastal suurenevad käibemüntide ja meenemüntide tootmise kulud. Plaanis on täiendada 2-, 5-, 10- ja 20sendiste müntide varu ning lisaks tellib Eesti Pank juurde 50euroseid pangatähti.

Lisaks keskpanga tavapärastele tegevustele on 2022. aasta arendustegevustega seotud olulisemad märksõnad küberturvalisus, erinevateks kriisistsenaariumiteks valmisolek, aga ka roheline kontor ning sammud organisatsiooni ja keskpanga investeerimisportfelli süsinikujalajälje mõõtmiseks ja vähendamiseks. Järgmisel aastal jätkuvad Euroopa Keskpankade Süsteemi üleeuroopalise kiirülekandesüsteemi (TARGET) ja väärtpaberiarvelduste ühisplatvormi (T2S) liitmise ning tagatishaldussüsteemi (ECMS) projektidega seotud Eesti Panga sisesed arendustööd.

Eesti Panga järgmise aasta prognoositav tulu on 22,3 miljonit eurot. Eesti Pank teenib tulu peamiselt eurosüsteemi ühistelt rahapoliitikatehingutelt, reservide haldusest ja meenemüntide müügist. Keskpanga eeldatav kahjum on 2022. aastal 3,8 miljonit eurot.

„Keskpanga kasumit on mõjutanud euroala keskpankade kehtestatud erakorralised meetmed majanduse taastumise toetamiseks pandeemia ajal. Keskpanga tulusid on kõige rohkem mõjutanud pankadele väga soodsatel tingimustel laenude pakkumine, mis lõpeb praegusel kujul plaanide järgi 2022. aasta suvel,” ütles Eesti Panga president Madis Müller.

Eesti Pangas on järgmisel aastal plaanitud täistööajale taandatult 238,3 töökohta, mis on 4,7 kohta rohkem kui sel aastal. Palgafond kasvab aastaga 8% ehk 12,8 miljoni euroni ja osa palgafondi kasvust on tingitud ametikohtade arvu suurenemisest. Eesti Panga eesmärk on hoida oma töötajate palku ligikaudu samal tasemel kui võrreldavates rollides töötajatel Tallinna finantssektoris, millega keskpank tööturul peamiselt konkureerib.

Lisateave:
Ingrid Schmuul
Kommunikatsioonispetsialist
Eesti Pank
Tel 668 0965, 5697 9146
Meediapäringud [email protected]