Eesti Pank kutsub tähistama rahareformi 30. aastapäeva

Postitatud:

03.06.2022

Tänavu juunis möödub 30 aastat 1992. aastal läbi viidud rahareformist, mis kujunes nurgakiviks Eesti majanduse kiirele arengule ja lõimumisele Euroopaga. Selle tähistamiseks avas Eesti Pank täna Tallinnas Tammsaare pargis fotonäituse ja korraldab 20. juunil rahareformi meenutamiseks avaliku seminari.

„20. juunil 2022 möödub 30 aastat rahareformist ja Eesti omariikluse taastamise ühe sümboli – Eesti krooni – kasutuselevõtust. 1992. aasta rahareform on Eesti jaoks erilise tähtsusega, sest üleminekust oma rahale sai oluline nurgakivi Eesti majandusedule ja kiirele lõimumisele Euroopaga. See edulugu omakorda on tänaseks toonud meie rahakotti euro,“ märgib Eesti Panga president Madis Müller, lisades, et raha pole pelgalt maksevahend, vaid seotud ka julgeolekuga. „Tänastes oludes mõistame paremini kui kunagi varem, kui tähtsad olid juba 1990ndate alguses astutud sammud oma raha taaskasutuselevõtuks ja majanduse reformimiseks,“ ütleb Müller.

Kolmekümne aasta taguste sündmuste meenutamiseks on alates 3. juunist kuni 8. juulini Tallinnas Tammsaare pargis üleval fotonäitus. Näitusel saab teada põnevaid fakte Eesti oma raha taassünniloost. Lisaks rahareformile tuuakse välja sellele eelnenud ja järgnenud märgilised sündmused ning isikud. Alates 16. juunist saab Eesti Panga muuseumis näha ka näitust „Kunstnik avab arhiivi: Eesti krooni detailid“, mis toob vaatajateni Eesti krooni kujundaja, kunstnik Vladimir Taigeri pliiatsijoonistused eestimaalaste armastatud kroonipangatähtede detailidest.

Rahareformi sündmuste meenutamiseks ning Eesti ja Euroopa ees seisvate tulevikuväljakutsete arutamiseks korraldab Eesti Pank 20. juunil poolepäevase avatud seminari „Muutuste teel: Eesti rahareform 30“, mida saavad kõik huvilised jälgida otseülekandena Youtube’i ja Facebooki vahendusel. Seminaril jagab oma muljeid 30 aasta tagustest ühiskondlikest protsessidest Saksamaa keskpanga asepresident Claudia M. Buch, kes oma ettekandes arutleb ka Euroopa ees seisvate väljakutsete üle. Seminari aruteluringis saavad Eesti Panga presidendi Madis Mülleri kõrval sõna keskpanga endised juhid Siim Kallas, Vahur Kraft, Andres Lipstok ja Ardo Hansson. Juttu tuleb kolmekümne aasta vältel saavutatud majanduspoliitilistest võitudest ja raskustest ning Eesti ees seisvatest reformidest laiemalt. Arutelu juhib Eesti Vabariigi eelmine president Kersti Kaljulaid.

Täpsem info rahareformi 30. aastapäeva tähistavate sündmuste kohta on Eesti Panga veebilehel.

Näitus Tammsaare pargis


Lisateave:
Hanna Jürgenson
Eesti Pank
Tel: 56920930
Meediapäringud: [email protected]