Eesti Pank kuulutab välja vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud hõbe- ja kuldmündi kujunduskonkursi

Postitatud:

03.03.2017

  • Eesti Pank emiteerib Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul hõbedast ja kullast meenemündi
  • Kujunduskonkursile tuleb esitada terviklahendused ehk korraga tuleb esitada mõlema mündi kavandid
  • Müntide kujundus peab kajastama Eesti Vabariigi ja Eesti elanike jaoks olulisi sümboleid
  • Eesti Pank korraldab 22. märtsil seminari, kus Soome Rahapaja peadisainer Erkki Vainio annab näpunäiteid, mida müntide kujundamisel silmas pidada

Eesti Pank kuulutab välja hõbedast ja kullast meenemündi kujunduskonkursi, mis on pühendatud Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale. Kujunduskonkursil osalevatel autoritel või autorikollektiividel tuleb esitada terviklahendusena mõlema mündi kavandid. Meenemündid lastakse ringlusse 2018. aasta alguses.

24. veebruaril 2018 täitub sada aastat Eesti iseseisvusmanifesti väljakuulutamisest, mis ühtlasi tähistab meie vabariigi 100. juubelisünnipäeva. Tee Eesti iseseisvusele oli pikk ja käänuline. Eesti iseseisvus ei ole enesestmõistetav. Eesti on iseseisvuse eest visalt võidelnud ning eestlus on püsinud tänu inimeste usule, tahtele, võitlusvalmidusele ja vabaduseihale. Kogu riigi ja rahva aastapäevale pühendatud mündid kannavad neid väärtusi ning nende kujundus peaks kajastama Eesti Vabariigi ja Eesti elanike jaoks olulisi sümboleid.

Vabariigi aastapäeva 100. sünnipäeva puhul annab Eesti Pank välja hõbemündi nimiväärtusega 10 eurot ja kuldmündi nimiväärtusega 100 eurot. Mõlema mündi kujunduse kohustuslikud elemendid on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst „Eesti Vabariik“ ja aastaarv 2018 mündi esiküljel. Mündi tagaküljel tuleb kujutada aastapäevale pühendatud teemat koos mündi nimiväärtuse ja euro tähisega.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud meenemündi kujunduskonkursile tuleb igal autoril või autorikollektiivil esitada nii hõbe- kui ka kuldmündi kavand, et tagada meenemüntide kujunduslik terviklikkus. Sealjuures ei tohi müntide kavandid üksteist kopeerida. Autorid või autorite kollektiivid võivad konkursile esitada ka mitu terviklahendust.

Eesti Pank korraldab 22. märtsil kell 11–13 seminari, kus antakse ülevaade müntide eri osadest ning nende tehnilistest omadustest. Samuti räägitakse müntide vermimisest ning kips- või 3D-mudelile esitatavatest nõuetest. Seminaril esineb Soome Rahapaja peadisainer Erkki Vainio. Seminarile on oodatud kujundajad, kes on huvitatud müntide kujundamisest ja soovivad osaleda kujunduskonkurssidel. Infopäeval osalemiseks palume huvilistel registreeruda hiljemalt 17. märtsil e-posti aadressil [email protected] või telefoninumbril 668 0723.

Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud hõbedast ja kullast meenemündi kujunduskonkursi reglement ning osalemis- ja hindamistingimused

Nõuetekohaselt vormistatud kavandite esitamise lõpptähtaeg on 3. mai 2017 kell 12.00. Kavandid tuleb tuua või saata Eesti Panka aadressil Mündižürii, Eesti Pank, Estonia pst 13, 15095 Tallinn.

Meenemüntide kujunduskonkursi tulemused teeb Eesti Pank teatavaks hiljemalt 31. mail 2017. Võidutöö eest makstakse pärast müntide emiteerimist autoritasu 3000 eurot. Auhinnatud saavad ka teise, kolmanda, neljanda ja viienda koha tööd.

Lisateave

  • Eesti, Läti ja Leedu aastapäevale pühendatud 2eurose mälestusmündi kujunduskonkurss kestab veel 6. märtsi keskpäevani, konkursi kohta saab täpsemalt lugeda Eesti Panga veebilehelt.
  • Eesti Vabariigi 100. aastapäevale pühendatud 2eurose mälestusmündi kujunduskonkurss kestab 10. märtsi keskpäevani, konkursi kohta saab täpsemalt lugeda Eesti Panga veebilehelt.
  • Käimas on kujunduskonkurss veel hõbedast meenemündile, mis on pühendatud Pyeongchangis toimuvatel taliolümpiamängudel osalevatele Eesti sportlastele ja delegatsioonile. Konkurss lõpeb 10. märtsi keskpäeval ja täpsem teave on Eesti Panga veebilehel
  • Eesti Pank kogub ettepanekuid meene- ja mälestusmüntide väljaandmiseks. E-posti ja posti teel või panga veebilehe liidese kaudu laekunud ettepanekud esitab Eesti Pank analüüsimiseks ja eksperdihinnangu saamiseks nõuandvale kogule. Nõuandva kogu ettepanekute põhjal otsustab meene- ja mälestusmüntide tootmise Eesti Panga juhatus.
  • Nõuandva kogu tööd juhib Mart Laar ning selle liikmed on Aino Lepik von Wirén, Piret Õunapuu, Ivar Leimus, Raul Rebane, Toomas Kiho ja Lauri Vahtre.
  • Ülevaate Eesti Panga emiteeritud meenemüntide kohta saab Eesti Panga veebilehelt.

Lisateave:
Piret Luhakooder
Sularaha- ja taristuosakond
Tel: 668 0791
E-post: [email protected] 

Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]