Keskpank eraldab riigile veerandi mullusest kasumist

Postitatud:

06.04.2022

Eesti Panga nõukogu otsustas teisipäevasel istungil eraldada riigieelarvesse veerandi eelmise aasta kasumist ehk 0,9 miljonit eurot. Keskpanga kasum oli mullu 3,7 miljonit eurot.

Eesti Panga 2021. aasta kasum oli umbes sama suur kui 2020. aastal, mil keskpanga kasum oli 3,4 miljonit eurot.

„Olime valmis selleks, et majanduse taastumise toetamiseks astutud erakorraliste otsuste tõttu lõpetab keskpank eelmise aasta kahjumiga. Kuna finantsturgudel jätkus optimismi, osutusid Eesti Panga tulud investeeringutelt 2021. aastal üle ootuste heaks ja saame siiski anda mõõduka panuse riigi tuludesse. Sel aastal on aga Venemaa agressioon ja intressimäärade oodatav tõus mõjutamas investeeringute tulusust ja seega väljavaade keskpanga kasumlikkusele taas kehvem,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller, kes on ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige.

Keskpanga nõukogu on pikaajalise otsusena võtnud suuna sellele, et keskpanga kapitalipuhvrid oleksid piisavalt keskpanga ülesannete täitmiseks.

Eesti Pank soovib pikas plaanis kasvatada oma kapitalipuhvreid nii, et need jõuaksid suhteliselt samale tasemele kui euroala keskpankade keskmine. 2021. aasta lõpu seisuga tähendab see vajadust tõsta kapitalipuhvrite taset 664 miljonilt eurolt ligikaudu 2,1 miljardile eurole.

Alates 1992. aastast on Eesti Pank eraldanud oma kasumist riigieelarvesse 177 miljonit eurot.

Keskpanga nõukogu järgmine korraline istung toimub 10. mail.

Lisateave:
Viljar Rääsk
Kommunikatsioonijuht
Eesti Pank
6680 745, 5275 055
[email protected]
Meediapäringud: [email protected]