Paul Keresele pühendatud 2-euroseid münte on võimalik soetada 8. jaanuarist

Postitatud:

21.12.2015

  • Paul Kerese 100. sünniaastapäevale pühendatud 2-eurone münt lastakse ringlusse 7. jaanuaril
  • Eesti Panga muuseumipoest ja e-poest saab münte 8. jaanuaril alates kella 12
  • 2-eurone münt on tavaline maksevahend ja seda võib sularahatehingutes vahetusrahana tagasi saada
  • Mälestusmünti on võimalik soetada ka kõrgemas, BU-kvaliteedis meenetootena

7. jaanuaril esitleb Eesti Pank Eesti esimest erikujundusega 2-eurost käibemünti, mis on pühendatud Eesti male suurkuju Paul Kerese 100. sünniaastapäevale. Samal päeval hakkab Eesti Pank väljastama münte pankadele. Nii muuseumipoes kui ka e-poes saab münte soetada 8. jaanuarist. Münt kehtib maksevahendina kogu euroalal.

7. jaanuaril möödub Paul Kerese sünnist 100 aastat. Eesti maailmakuulsale maletajale pühendatud mündi kujunduskonkursi võitis Riho Luuse kavand, mille järgi vermitakse erikujundusega 2-euroseid tiraažiga 500 000. Sellest meenetootena ja kõrgema kvaliteediga münte on 5000. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas.

2-eurose mündiga meenetootes on münt kõrgema ehk BU-kvaliteediga (brilliant uncirculated, ringlemata ja kõrgläikega mündid) ja see on pakendatud kapslisse, mida ümbritseb teemakohane mündikaart. Meenetoodete tiraaž on 5000 ja ühe toote hind on 10 eurot.

Erikujundusega 2-eurone münt on tavaline maksevahend ja seda võib saada vahetusrahana sularahatehingutes. Münti on võimalik ka soetada 8. jaanuarist järgmiselt:

  1. Omniva e-poest (https://www.omniva.ee/era/veel), kus ühe ostu kohta on võimalik soetada 5 münditropsi (125 münti väärtuses 250 eurot) ja 5 mündikaarti.  
  2. Eesti Panga muuseumipoest (Estonia pst 11) muuseumi lahtioleku aegadel, kus münte saab vahetada üksikult või kuni 50 münti korraga (kaks tropsi) ja 5 mündikaarti.

Eesti Pank ei saa garanteerida kõikide soovide täiemahulist täitmist. Samuti jätab Eesti Pank endale õiguse müüdavaid koguseid vastavalt nõudlusele muuta.

Eesti Panga muuseum ja muuseumipood on avatud teisipäevast reedeni kell 12–17 ja laupäeviti kell 11–16.

Erikujundusega 2-eurose käibemündi ühine külg on samasugune nagu teistel 2-eurostel müntidel. Eesti mälestusmündi servatekst on sõna „EESTI“ püsti ja ümberpöördult. Juhime tähelepanu, et mündi servateksti tähtede ja sümbolite kõrgus on tehnilistel põhjustel veidi väiksem kui varasematel 2-eurostel käibemüntidel, kuid samasugune, nagu EL lipu mälestusmündil.

Mis on mälestusmündid?

Mälestusmünt on käibemünt ehk tavapärane maksevahend, millel on erikujundus. Selliseid münte kasutatakse nii tavalise maksevahendina kui ka pakub see tavaliselt huvi mälestuseseme ja kogumisobjektina. Erikujundusega münt tähistab mõnd kohalikku või Euroopa tähtsündmust. Mälestusmünt on alati 2-eurone, teisi münte erikujundusega ei tehta. Iga liikmesriik võib erikujundusega 2-eurose ringlusse lasta kaks korda aastas (v.a juhul kui emiteeritakse ühine mälestusmünt) ja see kehtib kogu euroalal.

Kord aastas võivad euroala riigid välja lasta ühe ühise mälestusmündi. Eurot kasutavad riigid on välja andnud ühise rahvusliku või riigiküljega mälestusmünte neljal korral: Euroopa Liidu 50. aastapäeva tähistamiseks 2007. aastal, majandus- ja rahaliidu 10. aastapäeva tähistamiseks 2009. aastal, eurosularaha kasutuselevõtu 10. aastapäeva puhul 2012. aastal ja Euroopa Liidu lipu 30. aastapäevale pühendatud mälestusmündi 2015. aastal. Kaks viimast münti on emiteerinud ka Eesti Pank.

Lisainfot mälestusmüntide kohta saab Euroopa Keskpanga veebilehelt.    

22. jaanuaril 2016 laseb Eesti Pank käibele hõbedast meenemündi, mis on pühendatud Eesti riigimehe Jaan Poska 150. sünniaastapäevale. Täpsem info avaldatakse Eesti Panga veebilehel.  

Lisateave:
Ingrid Mitt
​Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]