Uus süsteem teeb välkmaksed taskukohaseks ka väiksematele pankadele

Postitatud:

30.11.2018

Alates tänasest saavad Eestis tegutsevad kommertspangad Eesti Panga vahendusel liituda välkmaksete arveldussüsteemiga TIPS (ingl TARGET Instant Payment Settlement), mille on välja töötanud euroala keskpangad Euroopa Keskpanga eestvedamisel.  Sarnaselt teiste üleeuroopaliste välkmaksesüsteemidega võimaldab TIPS pangaklientide algatatud makseid arveldada reaalajas, ööpäev läbi ja aastaringselt.

Kaks suuremat Eestis tegutsevat panka, SEB Pank ja Swedbank, teevad oma välkmakseid erasektori rahastatud üleeuroopalise välkmaksesüsteemi EBA Clearing RT1 kaudu, kuna nad on selle süsteemi arendusse ise panustanud. Samamoodi on RT1 rahastamisse panustanud LHV Pank, kes liitub välkmaksete süsteemiga lähiajal. Ainuüksi koos SEB Panga, Swedbanki ja LHV Pangaga saab muuta reaalajas toimivaks umbes 95% kõikidest Eesti pangasisestest ja -vahelistest ülekannetest.

TIPS-süsteemiga ootab Eesti Pank ühinema väiksemaid kommertspankasid, kuna see süsteem võib turukonkurentsis neile olla taskukohasem, sest ühe välkmakse tegemise tasu on fikseeritud 0,2 eurosendi juures ning täiendavad regulaarsed tasud puuduvad. Sõltumata sellest, millist välkmaksete süsteemi pank kasutab, saab TIPSi otse või näiteks RT1 kaudu kasutades välkmakseid teha ka eri süsteemide vahel ehk SEPA välkmaksed liiguvad kõigi liitunud pankade vahel Euroopas.

Kokkuvõttes võimaldab TIPS väiksematel kommertspankadel liituda üleeuroopalise välkmaksete süsteemiga suurpankadega sarnasematel tingimustel. See omakorda soodustab välkmaksete võimaluse pakkumist kõigile eestimaalastele ja Eestis tegutsevatele ettevõtetele kasutatavast pangast sõltumata.


Lisateave:
Eva Vahur
Avalike suhete allosakond

Tel: 668 0965, 533 00619
E-post: [email protected]