Välistasakaalu halvenemine on kriisist väljumisel ootuspärane

Postitatud:

11.03.2013

2012. aasta jooksul halvenes välistasakaal ja aasta kokkuvõttes moodustas jooksevkonto puudujääk 1,2% SKPst. 2011. aastal oli jooksevkonto 2,1% suuruses ülejäägis. Defitsiit tekkis seoses kaubabilansi puudujäägi kolmekordistumisega, mille põhjuseid saab käsitleda väliskaubanduse ja sisenõudluse vaatenurgast.*

Väliskaubanduses suurenes jätkuvalt nii kaupade kui ka teenuste väljavedu. Oludes, kus meie peamistes partnerriikides majanduskasv aeglustus või lausa pidurdus, on kaubabilansi halvenemine ootuspärane. Asjaolu, et Eesti ekspordi kasv siiski jätkus, on märk Eesti majanduse viimastel aastatel tugevnenud konkurentsivõimest.

Sisenõudluse poolel määrab kaupade ja teenuste konto saldo säästmise ja investeerimise vahekord. Kuna sisemaine säästmine jäi väikesele vähenemisele vaatamata 2011. aasta taseme lähedale, johtus jooksevkonto puudujääk eeskätt muutustest investeerimistegevuses. Mullu oli põhikapitali tehtud rahapaigutuste ja SKP suhe Eestis ümmarguselt 25%, mis oli suurem kui aastail 2009–2011, mil vastav näitaja jäi 20% lähedale. Möödunud aastal panustas investeeringute kasvu enim valitsemissektor, seda peamiselt saastekvootide müügi ja Euroopa Liidu eelarvest laekunud summade abil. Edaspidi ei ole oodata, et valitsemissektori investeerimisaktiivsus märkimisväärselt suureneks.

Erasektoris jäi põhikapitali tehtud rahapaigutuste ja SKP suhe mullu aga allapoole 20% piiri, mis viitab suuremale arenguruumile. Nimetatud suhtarv on lähedane Soome viimase kümne aasta keskmisele näitajale. Tulutaseme ühtlustumine eeldab, et Eestis hakkab edaspidi muu hulgas ühtlustuma ka tööjõu kapitaliga varustatus (hetkel on see näitaja mitu korda väiksem kui vanades tööstusriikides). See suurendab omakorda investeeringute kasvu Euroopa Liidu vanade liikmesriikidega võrreldes, mistõttu on  ootuspärane, et jooksevkonto puudujääk suureneb veelgi.

Eesti Panga sügisprognoosi järgi on jooksevkonto puudujääk aastail 2013–2014 SKP suhtes 2-3%. Sellises suurusjärgus puudujääki võib pidada kestlikuks. Euroopa Liidus levinud arusaamade järgi hakkab jooksevkonto puudujääk tasakaalulist arengut ohustama siis, kui see on pikka aega suurem kui 6% SKPst.

* Vaata üksikasjalikumat infot maksebilansi kommentaarist

Vt ka Eesti rahvusvaheline investeerimispositsioon ja koguvälisvõlg 31.12.2012

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]