Inflatsioon oli aprillis viimase kahe ja poole aasta madalaim

Postitatud:

08.05.2013

Statistikaameti teatel aeglustus inflatsioon aprillis 3,5%lt 3,1%ni, mis on viimase kahe ja poole aasta väikseim hinnakasv. Märtsiga võrreldes odavnes tarbijate ostukorv 0,1%. Aprillis mõjutasid inflatsiooni arengut muutlikud energiahinnad.  Ligi kolmandiku inflatsioonist põhjustas elektrihind, mis kallines eelmise aasta aprilliga võrreldes 28%. Samas pidurdas inflatsiooni mootorikütuste odavnemine. Naftahind langes aprillis maailmaturul järsult, märtsiga võrreldes ligikaudu 6%. Selle tõttu oli ka mootorikütuste hinnatase Eestis aastatagusega võrreldes 6,6% madalam. Energia odavnemise tõttu aeglustus euroala inflatsioon 1,2%ni.

Toiduainete hinnatõus püsis aprillis 5,2% juures ja moodustas koos tubakatoodete ja alkoholiga üle poole inflatsioonist. Lähikuudel on eelmise aasta kõrge võrdlusbaasi tõttu oodata toiduainete hinnakasvu ajutist aeglustumist. Edaspidi, kui nõudlus maailmaturul tugevneb, võib toiduainete hinnatõus kiireneda ja muutuda laiapõhjaliseks.

Alusinflatsioon, mida ei mõjuta toidu- ja energiahinnad, püsis aprillis madal, ulatudes aastavõrdluses 0,9%ni. Alusinflatsiooni hoidsid madalal eelkõige sideteenuste ja tööstuskaupade, sealhulgas püsikaupade (elektroonika ja sõidukid) odavnemine. Selle põhjuseks oli nõrk üleilmne nõudlus, aga ka euro hiljutine tugevnemine Aasia riikide valuutade suhtes. Tööstuskaupadest olid erandiks riided ja jalatsid, mille hinnakasv oli 5,3%. Viimase aasta jooksul on riiete ja jalatsite kallinemine olnud Eestis kiirem kui Euroopa Liidus.

Eesti Pank prognoosis eelmise aasta detsembris 2013. aasta keskmiseks ühtlustatud tarbijahindade kasvuks 3,6%, kuid aasta esimeste kuude hinnatõus on osutunud prognoositust väiksemaks. Eesti Pank avaldab uue majandusprognoosi 12. juunil 2013.


Euroala keskpankade peaeesmärk on hoida inflatsioon euroalal keskpikas perspektiivis alla kahe protsendi, kuid selle lähedal. Euroala keskmisest pisut kõrgem inflatsioon Eestis on ootuspärane ja tuleneb kiirema majanduskasvu mõjust ning suhtelise sissetulekutaseme ühtlustumisest euroala omaga.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]