Eesti Pank hakkab avaldama detailsemat välissektori statistikat

Postitatud:

08.09.2014

Eesti Pank avaldab täna, 8. septembril kell 12 selle aasta teise kvartali välissektori statistika uue metoodika järgi ning seetõttu muutuvad maksebilansi, rahvusvahelise investeerimispositsiooni ja välisvõla statistikatabelid.

Eesti Pank avaldab esimest korda palju täiendavaid ja uut infot sisaldavaid tabeleid, näiteks finantskonto kirjed seisude, voogude ja mittetehinguliste muutuste kaupa; finantskonto otse-, portfelli- ja muude investeeringute kaupa, mis annab võimaluse saada ülevaatlikku infot mingi perioodi jooksul toimunud tehingute ja nendega seotud tulude, aga ka positsioonide kohta.

Maksebilansi uus metoodika võtab paremini arvesse tootmisprotsesside ja tööjõu liikumist riikide vahel, rahvusvaheliste ettevõtete struktuure ning uusi ja keerukamaid finantsinstrumente. Muudatused on kooskõlas teise olulise rahvusvahelise statistikastandardi – rahvamajanduse arvepidamise kontode uuendamisega. Uued standardid muudavad seetõttu maksebilansi statistika paremini võrreldavaks rahvamajanduse arvepidamise kontodega.

Euroopa Liidu liikmesriigid võtavad uued standardid kasutusele 2014. aasta jooksul. Eesti Pank avaldas uuel kujul välissektori statistika koos vana metoodikaga juba juunis, täna avaldatavad andmed on vaid uuel kujul ja kõik aegread avaldatakse ainult uue metoodika kohaselt. Teate lõpus on lisatud ülevaade olulisematest muudatustest.

Uuele standardile üleminekust vt lähemalt BPM6 kasutuselevõtt.

Uued aegread ja lisatabelid leiab rubriigist Välissektori statistika.

Küsimused palume saata kirjalikult e-posti aadressil [email protected] või helistada Eesti Panga statistikaosakonna telefonil 668 0906.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]