ANDRES LIPSTOK: Eesti majanduse edasine areng sõltub meie võimest kohaneda muutliku väliskeskkonnaga

Postitatud:

28.03.2008

Täna, 28. märtsil esines Eesti Panga president ANDRES LIPSTOK Viimsi ettevõtluspäeval, kus ta pidas Eesti majanduse arengut tutvustades ettekande "Eesti kiire majandusarengu mõjust kohalikule elukeskkonnale", keskendudes majanduskasvu ja inflatsiooni selgitamisele.

Andres Lipstok rääkis, et Eesti majanduse kohandumise faasis on oluline selgitada majanduse edasist arengut. "Eesti on väga kiiresti järele jõudmas arenenud riikide tasemele ning areng jätkub ka edaspidi, kuid mitte enam nii kiiresti kui viimasel paaril aastal," ütles Lipstok. Ta selgitas, et majanduskasvu aeglustumine on tingitud peamiselt laenamisele tugineva sisenõudluse, eeskätt investeeringute vähenemisest ning see trend jätkub ka veel lähitulevikus.

"Eesti eksport on aga seni tugev püsinud ning erasektori seisukohalt on tähtis, et investeeritaks majandusharudesse, mis on suunatud eksportivasse sektorisse. Võimalused selleks on olemas, sest välisinvesteeringute sissevool Eestisse on jätkunud ning meie pangad on endiselt valmis häid äriprojekte rahastama," ütles Lipstok, lisades, et analüütikuid ja investoreid huvitab peamiselt Eesti suutlikkus hakkama saada muutunud majandusoludes - kas Eesti ettevõtted on suurenenud kulutuste tasemel maailmaturul endiselt konkurentsivõimelised.

Andres Lipstok rääkis, et kuigi sisemaised hinnatõususurved vähenevad, on mõnevõrra halvenenud väliskeskkond. "Importkaubad on kallinenud ning muret tekitavad mootorikütuse ja toiduainete hinnatõus maailmaturul, mis mõjutab ka meie inflatsiooni," ütles Lipstok.

Keskpanga president rõhutas, et kui soovime jõukuse võimalikult kiiret ja pikaajalist kasvu, siis peame panustama uute ja tootlikumate töökohtade loomisse. "Praegu toimuvad muutused ei pruugi olla lihtsad, kuid peamine on kasutada võimalusi, mida muutuste aeg meile pakub ja seda ka isiklikus arenguperspektiivis," ütles Andres Lipstok.