Andres Saarniit: jätkusuutlik majandusareng sõltub usaldusväärsest majanduspoliitikast

Postitatud:

02.10.2009

Reedel Eesti Piimaliidu konverentsil rääkis Eesti Panga rahapoliitika osakonna nõunik ANDRES SAARNIIT Eesti majanduse hetkeseisust ülevaadet andes, et maailma majanduses on olemas märgid taastumisest ja Eesti väljavaated on samasugused kui mistahes ekspordile orienteeritud riigil.

Saarniit rääkis ettekandes, et Eesti on praktiliselt esimest korda samas majandustsükli faasis euroalaga ja lähiaja kasvu toetavad nii Euroopa Keskpank kui ka suurriikide majanduspoliitika. "Eesti jätkusuutliku majandusarengu ja -kasvu taastumise seisukohalt on määrava tähtsusega usaldusväärne majanduspoliitika, sealhulgas eelarvepoliitika, mis on võtmeküsimuseks ka euroalaga liitumisel," rääkis Saarniit.

"Mida kindlam on euro kasutuselevõtu eesmärk ja mida kiiremini euroalaga liitume, seda kiiremini taastub ka usaldus Eesti vastu. Usalduse taastumine välisinvestorite silmis sõltub aga euro kasutuselevõtust," ütles Saarniit, lisades, et kõik majanduspoliitilised sammud peavad seda eesmärki toetama.

Andres Saarniit tõstis esile, et Eestis tegutsevad pangad on tänu puhvritele üleilmsele finantskriisile hästi vastu pidanud ning suuremad pangagrupid on kinnitanud oma soovi Eesti turul edasi tegutseda.

Eesti Piimaliidu konverents Nordic Forum Hotelis Tallinnas toimus nime all "Jätkusuutlik piimandus - müüt või tegelikkus".

Andres Saarniidu esitlus avaldatakse Eesti Panga kodulehel.