ANDRES SUTT: Eesti majanduskasv püsib mõõdukas ja kasvav eksport kinnitab ettevõtete konkurentsivõimet

Postitatud:

05.12.2007

Täna, 5. detsembril tutvustas Eesti Panga asepresident Andres Sutt Eesti Metsatööstuse Liidu üldkogu koosolekul Eesti majanduse hetkeolukorda ja tulevikuprognoose.

"Majandusarengus vahelduvad kiire kasvu perioodid aeglasema kasvu perioodidega ja nii on ka Eesti majandus läbimas oodatud arenguetappi - kiire majanduskasv asendub mõõduka arengutempoga. See on meie majanduse hea tervise huvides," rääkis Andres Sutt Metsatööstuse Liidu koosolekul, lisades, et seni on Eesti majandus kohanenud kasvu aeglustumisega hästi. "Eestis on aeglustunud investeeringute juurdekasv, eriti kinnisvarasektoris, kuid eksport kasvab ja see parandab välistasakaalu. Vähenenud on eratarbimine ja see omakorda alandab surveid hinnatõusule," tõi Sutt välja Eesti majanduses toimunud muudatusi, rõhutades samal ajal, et Eesti ettevõtete konkurentsivõime välismaal on tugev, mida kinnitavad ka ekspordi kasvunumbrid.

"Minu hinnangul on Eesti majandusel kõik võimalused kasvada järgneva viie aasta jooksul keskmiselt ca 6% aastas. Majanduse edasist arengut toetab tugev pangandus ja ülejääki eesmärgistav eelarvepoliitika. Oluline on hoida ärikliima soodsana, bürokraatia minimaalsena, tõhustada konkurentsi ja tööturu paindlikkust. Palgakasv peab taas saavutama kooskõla tootlikkusega ning tähtis on selge siht euro kasutuselevõtuks esimesel võimalusel. Ettevõtete edukuse tagab nende oskus toota senisest suurema lisandväärtusega kaupu ja teenuseid," tõi keskpanga asepresident välja lähiaastate kriitilise tähtsusega majanduse arengusuunad.

Esitluse slaidid (pdf, 155 kB)