Eesti kaupade ja teenuste eksport püsib tugev

Postitatud:

27.12.2007

Andres Saarniit, keskpangapoliitika osakonna nõunik

Käesoleva aasta III kvartali jooksevkonto areng on kooskõlas Eesti Panga sügisprognoosiga. Majanduskasv aeglustus peamiselt sisenõudluse ehk eratarbimise ja investeeringute vähenemise arvel, samal ajal püsis kaupade ja teenuste ekspordi kasvutempo tugev. Teenuste müük kasvas samuti endiselt kiiresti, mida toetas transpordiettevõtete tegevuse laienemine väljaspool Eestit.

Jooksevkonto puudujääk moodustab 2007. aasta üheksa kuu kokkuvõttes 16 protsenti SKPst, aasta keskmiseks puudujäägiks prognoosib Eesti Pank 15 protsenti SKPst. Puudujääk on püsinud eelmise aastaga võrreldes peaaegu muutumatuna, kuna välisinvestorite kasumist sõltuv investeerimistulude arvestuslik väljavool on võrreldes eelmise aastaga hüppeliselt suurenenud. Kasumi kasv tuleneb osaliselt käesolevale aastale iseloomulikust ja seni kiirena püsinud hinnakasvust. Edaspidi ootab Eesti Pank investeerimistulude arvestusliku väljavoolu pidurdumist ning seoses sellega ka jooksevkonto puudujäägi vähenemist. Küll aga on sisenõudluse kasvu aeglustumine juba parandanud kaupade ja teenuste konto puudujääki, mis on aastaga langenud 4 protsendipunkti võrra, moodustades III kvartali lõpuks 7 protsenti SKPst. Edaspidi nii kiiret kaupade ja teenuste saldo paranemist ette näha ei ole ja Eesti jooksevkonto puudujäägi vähenemine sõltub lähiajal rohkem investeerimistuludest.

Välismaiste otseinvesteeringute sissevool Eestisse oli endiselt suurem viimaste aastate keskmisest ning välisvaluuta reservide kasv kvartali arvestuses selle kümnendi suurim. See loob head eeldused investeerimiseks ja majanduse struktuuri ümberkorraldamiseks.