Eesti Panga muuseumis avatakse keskpangale pühendatud erinäitus

Postitatud:

06.05.2009

Täna, 6. mail kell 11 avab Eesti Panga president ANDRES LIPSTOK keskpanga muuseumis näituse "Eesti Pank 90: esimene aastakümme", mis annab ülevaate keskpanga asutamisest 90 aastat tagasi ning tema esimestest tegevusaastatest.

Eesti Panga 90. aastapäevale pühendatud näituse eesmärk on anda ülevaade panga asutamise tagamaadest, tolleaegsetest võtmeisikutest ja olulisematest sündmustest.

"Omariiklus ja rahvuspank on lahutamatud, mida kinnitavad nii 1918. ja 1919. aasta kogemused kui ka keskpanga taasavamine ja Eesti krooni taaskasutuselevõtt 1990. aastatel. Mõlemal ajajärgul on riik leidnud just oma rahas ning raharinglust korraldavas asutuses tuge nii majanduselu edendamiseks kui ka ühiskonnas vajalike reformide elluviimiseks," tutvustas näitust Eesti Panga president Andres Lipstok, lisades, et tagasivaade aitab kindlasti kaasa ka tänase Eesti Panga ülesannete ja tegevuste tutvustamisele.

"1920ndatel majanduselus toimunut tuleb kindlasti pidada omamoodi õppetunniks. Kuivõrd keskpangal tuli tegevuse algusaastatel rahastada ulatuslikult riigi majandust, ei saanud ta keskenduda oma põhieesmärgile ehk raha stabiilsuse tagamisele. See aga pani keskpanga usaldusväärsuse tõsiselt proovile ning andis tõuke Eesti Panga riigist lahtisidumisele. Sestap ongi omaette väärtuseks rahapoliitiliste otsuste lahushoidmine päevapoliitilistest teemadest ja keskpanga sõltumatus muudest riigiasutustest," rääkis Andres Lipstok.

Ajakirjanikel palume näituse avamisest osavõtuks endast teada anda e-postil [email protected] või telefonil 6680 965.

Külastajad saavad uue näitusega tutvuda alates tänasest, 6. maist Eesti Panga muuseumi tavapärastel lahtioleku aegadel. Muuseum on avatud kolmapäevast reedeni kell 12-17 ja laupäeviti kell 11-16. Eesti Panga muuseum asub aadressil Estonia pst 11 ja sissepääs on tasuta. Näitus jääb avatuks 20. juunini 2009.

Lisainfo:
Ingrid Mitt
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]