Eesti Panga veebilehel senisest põhjalikum maksebilansistatistika

Postitatud:

15.12.2005

Seoses Euroopa Liidu statistikanõuete täitmisega ning uue infosüsteemi kasutuselevõtmisega, on Eesti Panga kodulehel nüüd kättesaadav senisest märksa detailsem ja mahukam maksebilansistatistika.

Eesti Panga maksebilansi- ja majandusstatistika osakonna juhataja Jaanus Krooni sõnul annab senisest detailsem informatsioon paremad võimalused analüütiliseks tööks ja juhtimisotsusteks nii riigi kui ettevõtja tasandil, seda nii Eestis kui ka välismaal.

Olulisemate sisseviidud täiendustena on statistikale lisatud partnerriikide jaotus kõikide maksebilansi ja rahvusvaheliste investeerimispositsioonide kirjetele. See täiendus võimaldab paremini hinnata Eesti majandussidemete ulatust konkreetsete partnerriikidega ning loob eelduse Eesti osalemiseks Euroopa Liidu ja Rahaliidu maksebilansi koostamisel.

Teise olulise täiendusena eristatakse kogu laenudega seotud rahavoogudest uusi laene ning nende tagasimakseid.

Kolmanda muudatusena on sisse viidud teenuseliikide detailsem jaotus teenuste ekspordi ja impordi osas. Laiendatud on transpordiga seotud teenuseliikide nimekirja ning kaubandus- ja muude teenuste loetelusid. See võimaldab põhjalikumalt analüüsida üha kasvavat teenuste sektorit.

Viimase olulisema muudatusena on põhjalikuma ülevaate saamiseks ära toodud investeerimistulu senisest detailsem jaotus tulude kontol. Maksebilansistatistikat avaldatakse eesti ja inglise keeles ning kolmes valuutas (EEK, EUR, USD) Eesti Panga koduleheküljel: http://www.eestipank.info/pub/et/dokumendid/statistika/maksebilanss/statistika/statistika.html