Eesti Pank esitleb reedel laulu- ja tantsupidudele pühendatud meenemünte

Postitatud:

10.06.2009

Eesti Pank esitleb reedel, 12. juunil laulu- ja tantsupidude traditsioonile pühendatud kullast 100-kroonise nimiväärtusega meenemünti ja hõbedast 10-kroonise nimiväärtusega meenemünti.

Kullast meenemündi tagaküljel on kujutatud 1960. aastast kasutusel olnud laululava, mille kaarest on saanud laulupidude sümbol. Samuti on mündi tagaküljel selle nimiväärtus "100 KROONI". Mündi esiküljel on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst "EESTI VABARIIK" ja aastaarv 2009. Kullast meenemündi on kujundanud Merle Kasonen ja Triinu Silla. Puhtast kullast (Au 999) proof like kvaliteediga meenemünt kaalub 7,78 grammi ja selle läbimõõt on 22 mm. Müntide tiraaž on 5 000 ja kuldmündi maksumus on 3 500 krooni.

Hõbedast meenemündi tagaküljel on kujutatud meeste tantsuring, mida võib vaadata ka ajarattana, mis sümboliseerib laulu- ja tantsupidude pikka traditsiooni. Mündi tagaküljel on ka selle nimiväärtus "10 KROONI". Meenemündi esiküljel on Eesti Vabariigi suur riigivapp, tekst "EESTI VABARIIK" ja aastaarv 2009. Hõbedast meenemündi on kujundanud Tiiu Pirsko ja Mati Veermets. Puhtast hõbedast (Ag 999) proof kvaliteediga meenemünt kaalub 31,1 grammi ja selle läbimõõt on 40,6 mm. Müntide tiraaž on 10 000 ja hõbemündi maksumus on 350 krooni.

Meenemünte on võimalik osta ka komplektina hinnaga 4 000 krooni. Meenemündid on vermitud Hollandi Kuninglikus Rahapajas (Koninklijke Nederlandse Munt).

Meenemünte hakkavad reedel, 12. juunil algusega kell 12 müüma Eesti Panga muuseum (Estonia pst 11) ning SEB kontorid üle Eesti. Nii tulevad mündid müügile Tallinnas Tornimäe, Järve, Magistrali, Rocca al Mare, Mustakivi, Pae, Nõmme ja Roosikrantsi kontorites, Maardu, Rapla, Pärnu, Haapsalu, Kuressaare, Rakvere, Jõhvi, Narva, Paide, Türi, Viljandi, Põltsamaa, Jõgeva, Põlva, Võru, Valga ja Tartu peakontorites. Soovi korral saab münte SEB kohalike kontorite kaudu tellida. Tartus hakkab ainult hõbemünte müüma ka Tartu Laulupeomuuseum (Jaama 14).

Meenemünte on soovijatel võimalik osta ka posti teel, saates oma tellimuse Eesti Panga sularahaosakonnale aadressile Estonia pst 13 Tallinn 15095 või e-mailiga aadressile [email protected]. Münte broneerida ei saa.

Meenemüntide trükikvaliteedis pildid leiab Eesti Panga kodulehelt.