Eesti Pank hakkab koguma maksebilansistatistikat ka elektrooniliselt

Postitatud:

27.03.2007

Eesti Pank käivitab 1. aprillist 2007 portaali eAruanne, mille kaudu saavad Eesti Pangale maksebilansistatistikat esitavad ettevõtted oma andmed edastada elektrooniliselt. Käivituv veebikeskkond sarnaneb Statistikaameti ning Maksu- ja Tolliameti vastavatele portaalidele (eSTAT, e-maksuamet ja e-toll).

"eAruande käivitamine on omalaadseks kingituseks nii maksebilansi koostajatele kui ka andmeesitajatele, kuna 26. märtsil avaldas Eesti Pank Eesti taasiseseisvuse aja viieteistkümnenda aastase maksebilansi. Sellega seoses täname kõiki koostööpartnereid meeldiva ühistegutsemise eest ja soovime sujuvat eAruande kasutamist," ütles Eesti Panga maksebilansi ja majandusstatistika osakonna juhataja Jaanus Kroon.

eAruanne on kaasaegne, mugav ja kasutajasõbralik veebipõhine aruannete esitamise ja töötlemise süsteem, mis võimaldab üle minna paberivabale aruandlusele. eAruandega ühinemine on ettevõtetele vabatahtlik, säilivad ka kõik senised aruannete esitamise võimalused ehk kirja, faksi või e-posti teel. eAruande kasutamine on turvaline, kuna portaali saab siseneda vaid läbi autentimiskanalite, kasutades internetipanka või ID-kaarti.

eAruande kasutajaks saamiseks tuleb eAruande avalehelt alla laadida vastav taotluse vorm ja saata see täidetuna Eesti Panka. eAruandesse saab siseneda aadressil https://aruanne.eestipank.ee/epea/f?p=61010:1 või järgides eAruande linki Eesti Panga veebilehe http://www.eestipank.info "Statistika" rubriigis.

eAruandel on teiste aruandmiskanalitega võrreldes palju eeliseid. Aruanded on osaliselt eeltäidetud juhul, kui eelmise perioodi andmed on esitatud eAruande kaudu. Samuti saab andmeid laadida otse ettevõtte andmebaasist. Aruannete sisestusvigu kontrollib tarkvara ja suunab neid parandama. Lisaks säilib kõigist esitatud andmetest terviklik ülevaade ning neid saab vajadusel välja trükkida.

Maksebilansistatistika koostamiseks esitavad Eesti Pangale andmeid 3300 ettevõtet.