Eesti Pank laseb tänasest ringlusesse uusi 5-euroseid pangatähti

Postitatud:

02.05.2013

Alates tänasest hakkab Eesti Pank väljastama kommertspankadele uusi 5-euroseid pangatähti vastavalt pankade tellimustele. Ringlusesse jõuavad need pankade, sularahaautomaatide, jaekaupmeeste ja teiste tavapäraste kanalite kaudu. 

Samaaegselt väljastab Eesti Pank kuni varude lõppemiseni ka esimese seeria uusi 5-euroseid pangatähti. See tähendab, et uued 5-eurosed jõuavad ringlusesse järk-järgult. Samamoodi teevad euroala kõik keskpangad.

Esimese seeria pangatähed kehtivad maksevahendina edasi ja neid saab keskpangas vahetada tähtajatult. Küll eemaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja ühel hetkel kaotavad nad kehtivuse maksevahendina. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Uutel 5-eurostel pangatähtedel on uued ja tõhustatud turvaelemendid – portreehologramm, portreevesimärk ja smaragdroheline number. Hologrammile ja vesimärgile on lisatud Kreeka mütoloogiast tuntud Europe portree. Europe on ühtlasi kogu teise seeria tunnusjooneks. Smaragdroheline number asub pangatähe vasakul alumisel serval ja selle trükivärv muutub pangatähte kallutades smaragdrohelisest tumesiniseks. Lisaks sellele on uue kujundusega 5-eurosel pangatähel reljeefsed jooned paremal ja vasakul serval, mis on eelkõige abiks vaegnägijatele.

Pangatähtede üldine kujundus on sama nagu esimese seeria pangatähtedel, kandes edasi temaatikat „Ajastud ja stiilid“ ning on samades värvitoonides. 5-eurone pangatäht on hall ja kujutab klassikalist arhitektuuristiili.

Turvamärkide tundmaõppimiseks loodud ja samuti teist seeriat tutvustavate videotega saab tutvuda Eesti Panga kodulehel

Põhjalikke materjale teise seeria pangatähtede kohta leiab veebilehel http://www.uus-euro.eu/

Eesti Pank viib aprillis ja mais läbi 12 sularahakäitlejate koolitust üle Eesti. Täpsem info koolituste kohta ja infotrükised on leitavad Eesti Panga veebilehelt

Aprillis saatis Euroopa Keskpank infotrükise 5-eurose turvaelementide tutvustamiseks otsepostina Eesti ettevõtetele üle Eesti. Infotrükis jõudis 8735 ettevõtteni.

Sularahakäitlejate trükiseid jagab Eesti Pank erinevate koostööpartnerite vahendusel ning huvi korral on võimalik trükiseid lisaks tellida Eesti Pangast, milleks palume saata e-kiri aadressil [email protected]. Nii koolitused kui ka trükised on soovijaile tasuta.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]