Eesti Pank lasi rahvusülikooli juubeli auks ringlusse uue 2eurose mündi

Postitatud:

19.11.2019

Täna esitleti Tartu Ülikooli muuseumis rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud 2eurost mälestusmünti ja postmarki.

Eesti Vabariigi alguspäevil eestikeelsena avatud Tartu Ülikool pani aluse eestikeelsele kõrgharidusele, kasvatas kiiresti eestlastest haritlaskonda ja on andnud mõõtmatu panuse Eesti riigi, ühiskonna ja kultuuri arengusse. Et tänavu möödub sellest olulisest sündmusest 100 aastat, on Eesti Pank lasknud vermida miljon erikujundusega 2eurost käibemünti, millest 17 500 münti on kõrgema ehk BU-kvaliteediga (ingl brilliant uncirculated) ja müüakse mündikaardil.

„Tänases sündmuses on omamoodi äratundmis- ja jällenägemisrõõmu, sest Eesti Pank esitleb oma ajaloos juba kolmandat Tartu Ülikoolile pühendatud münti. Pea 87 aastat tagasi, 1932. aastal andis Eesti Pank välja esimese Tartu Ülikoolile pühendatud mündi. Kahekroonine münt oli mõeldud käiberahaks, kuid sai rahva seas niivõrd armastatuks, et seda hoiti kasutamise asemel hoopis mälestuseks,“ ütles Eesti Panga president Madis Müller mälestusmündi esitlusel.

„Ülikooli peahoone kujutis on vermitud ka 2002. aastal emiteeritud kümnekroonisele meenemündile, millega seitseteist aastat tagasi tähistati nii Tartu Ülikooli asutamise kui ka taasavamise aastapäeva. Ning täna on põhjust Tartu Ülikoolile ja siinsele akadeemilisele perele taas kord ahjusooja mündiga õnne soovida, sest tähistame meie rahvusülikooli sajandat aastapäeva,“ märkis Müller.

Lisaks tõi Omniva müüki ka rahvusülikoolile pühendatud postmargi. Nii mälestusmündi kui ka postmargi on kujundanud kunstnik Indrek Ilves, kes on eelkõige tuntud postmarkide kujundajana.

Alates täna keskpäevast saab rahvusülikoolile pühendatud 2eurost mälestusmünti ja mündikaarti soetada ka Omniva e-poest ja Eesti Panga muuseumipoest (Estonia pst 11, Tallinn). 17 500 mündikaardist tuleb vabamüüki 7500, ülejäänud 10 000 on mõeldud Tartu Ülikooli jaoks. Mündikaardi hind on 10 eurot ja korraga saab osta kuni viis kaarti. Kaarte broneerida ei saa.

Eesti Pank suunab kuni viiendiku rahvusülikooli müntidest vajadust mööda jaekaubandusse. Koostöös G4Sga jõuavad esimesed mälestusmündid täna ka Tartu jaekaubanduskettidesse.

  • Fotod mündist ja mündikaardist on üleval Eesti Panga veebilehel.
  • Fotod rahvusülikooli 100. aastapäevale pühendatud 2eurose mälestusmündi esitlusest.

Lisateave:

Mart Siilivask

Eesti Pank

Tel: 668 0965

Mobiil: 5238 402

E-post: [email protected]

 

Meediapäringud: [email protected]