Enamik inimesi hoiab Eesti kroone alles mälestuseks

Postitatud:

03.02.2012

Uuringufirma TNS Emori küsitluse andmetel oli 2011. aasta detsembris enamikul Eesti inimestest alles Eesti krooni pangatähti või münte ning peamiselt hoitakse neid mälestuseks.

Möödunud aasta detsembris läbi viidud uuringust selgus, et 81 protsenti vastanutest hoiavad alles kroonipangatähti ja -münte. Neist omakorda 83 protsenti säilitab kroonisularaha mälestuseks ning 14 protsenti pole pidanud vajalikuks rahavahetusega kiirustada. Vastajate seas polnud ühtegi inimest, kellel oleks kroonisularaha alles säästude hoidmiseks.

Küsitluse kohaselt on 65 protsendil kroonisularaha alles vähem kui 100 krooni väärtuses. Enam kui 1000 krooni on alles 3 protsendil vastanutest.

Eesti Panga sularaha- ja turvaosakonna juhataja Rait Roosve sõnul näitavad küsitluse tulemused, et rahavahetuseks pakutud võimalused on olnud piisavad. "On üsna selge, et inimesed peavad kroone armsaks, kuid samas usaldatakse eurot sedavõrd, et keegi vastanutest oma sääste kroonides enam ei hoia," lisas Roosve.

Uuringu tellis Eesti Pank ning kokku osales uuringus 500 inimest.

Käesoleva aasta algusest saab kroone eurode vastu vahetada Eesti Panga muuseumis keskkursiga (1 euro = 15,6466 krooni), teenustasuta, piiramatus koguses ja tähtajatult. Keskpanga muuseum on avatud teisipäevast reedeni kell 12-17 ja laupäeviti kell 11-16.
Lisaks jätkavad 2012. aasta esimesel poolel samadel tingimustel kroonide vahetamist eurodeks Swedbank ja SEB Pank kõikides sularahakontorites üle Eesti. Kroone saab vahetada ka Sampo Panga ja Krediidipanga osas kontorites. Täpsemat infot saab pankade klienditoe telefonidelt.

Viljar Rääsk
Avalike suhete allosakond
Eesti Pank
Eurosüsteem
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]
Meediapäringud:
[email protected]