Ettevõtete võlakohustused suurenesid neljandas kvartalis rohkem kui omakapital

Postitatud:

18.04.2013

Ettevõtete suurenenud rahastamisvajadusest ja paranenud laenuvõtmisvõimest tulenevalt kasvas ettevõtete võlakohustuste maht 2012. aastal 7,3%. Kui aasta alguses ületas omakapitali kasv veel võlakohustuste kasvu, siis eelmise aasta viimases kvartalis see trend suurema laenukasvu tõttu peatus.

Ettevõtted jätkasid ka 2012. aastal aktiivselt laenamist välismaalt. Välismaalt võetud laenude ja seal emiteeritud võlakirjade maht kasvas aastaga kokku 16% ja moodustas aasta lõpuks 35,6% ettevõtete kõigist võlakohustustest. Aasta viimases kvartalis panustasid ettevõtete võlakohustuste kasvu väga suures ulatuses ühekordsed suured tehingud transpordisektoris.

Majapidamiste laenukäitumine on endiselt ettevaatlik. Majapidamiste laenukohustuste maht on püsinud viimased kolm kvartalit üsnagi muutumatu. Majapidamiste võlakoormus ehk võla mahu suhe SKPsse alanes 2012. aasta lõpuks 44%ni. Võrreldes kolme aasta taguse tipptasemega on võlakoormus vähenenud 15 protsendipunkti võrra, jõudes 2007. aasta alguse tasemele.

Eesti majandus tervikuna oli nii neljandas kvartalis kui ka aasta kokkuvõttes välismaailma suhtes netolaenuandja. See tulenes eelkõige majapidamiste ettevaatlikust finantskäitumisest ja ettevõtete suhteliselt heast kasumlikkusest.

Finantskonto statistika

Lisateave:
Hanna Vaga
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0959, 509 7285
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]