Euroopa Keskpanga president ja Euroopa Komisjoni volinik avasid Tallinnas euronäituse

Postitatud:

20.09.2010

Täna, 20. septembril avasid Euroopa Keskpanga (EKP) president JEAN-CLAUDE TRICHET, Euroopa Komisjoni majandus- ja rahandusvolinik OLLI REHN, Eesti Panga president ANDRES LIPSTOK ja rahandusminister JÜRGEN LIGI teaduskeskuses AHHAA eurot tutvustava näituse.

"Euro pangatähed ja mündid on praegu üks kõige nähtavamaid Euroopa sümboleid ning eurost on saanud põhilisi Euroopa identiteedi kujundajaid", rääkis EKP president Trichet.

Euroopa Komisjoni volinik Olli Rehn tõi oma avamiskõnes välja, et siinse näituse muudab eriliseks asjaolu, et see on välja pandud Tallinnas, Eesti pealinnas, ning Eesti on järgmine euroalaga ühinev riik.

Näitus annab ülevaate euroala arengust, euro kujunemisloost ja raha ajaloost üldisemalt ning samuti euro pangatähtede tootmisest. Lisaks sellele on võimalik lähemalt tutvuda euro pangatähtede välimusega ning euromüntide ühiste, Euroopat sümboliseerivate külgede ja rahvuslike külgede kujundusega. Näitusel antakse ka põhjalik ülevaade euro pangatähtede turvaelementidest ning selgitatakse, kuidas hõlpsalt eristada võltsinguid ehtsatest euro pangatähtedest. Kasutatakse mitmesuguseid interaktiivseid ja audiovisuaalseid vahendeid, noorematele külastajatele leidub tegevust lastenurgas.

Euroopa Keskpanga, Euroopa Komisjoni, Eesti Panga ja rahandusministeeriumi koostöös avatud näitus kestab Tallinnas 20. septembrist kuni 31. oktoobrini. Külastajatel on võimalus osaleda euroteemalistes viktoriinides, näitusel jagatakse trükiseid euro kohta. Näitus ja trükised on kõigile tasuta.

Teaduskeskus AHHAA asub aadressil Vabaduse väljak 9 ning on avatud iga päev kell 10-20. Näitus on osa üleriigilisest teavituskampaaniast, mille eesmärk on tutvustada Eesti elanikele euroga seotud teemasid võimalikult mitmekülgsel viisil.

Eesti võtab euro kasutusele 1. jaanuaril 2011.
Avamisürituse fotod on nähtavad ja kättesaadavad allalaadimiseks euroveebis sama päeva pärastlõunal.

Samal lehel avaldatakse ka avamiskõned.

Lisainfo:
Hanna Vaga
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0959, 509 7285
E-post: [email protected]