Euroopa Liidu ametlik teade

Postitatud:

27.06.2004

Tulenevalt Eesti ametivõimude palvest ning pärast ühismenetlust Euroopa Komisjonis ja Majandus- ja Rahanduskomiteega (EFC) konsulteerimist, otsustasid Euroopa Liidu europiirkonna liikmesriikide ministrid, Euroopa Keskpank, Eesti ja Taani ministrid ning keskpankade presidendid vastastikusel kokkuleppel, võtta Eesti kroon vahetuskursimehhanismi ERM2 liikmeks.

Eesti krooni keskkurss fikseeriti tasemel 1 euro = 15,6466 krooni.

Keskkursi suhtes rakendatakse standardset kõikumisvahemikku +/-15%.

Olles põhjalikult hinnanud Eesti valuutakomitee sobivust ja elujõulisust leiti, et Eesti võib ERM2-ga ühinedes säilitada ühepoolse kohustusena olemasoleva valuutakomitee süsteemi, seadmata sellega täiendavaid kohustusi Euroopa Keskpangale.

Eesti krooni ERM2s osalemise kokkulepe põhineb Eesti ametivõimude kindlal lubadusel jätkata usaldusväärse eelarvepoliitika elluviimist, et tagada makromajandusliku stabiilsuse säilimine ja seeläbi toetada korrapärast ja olulist jooksevkonto puudujäägi vähenemist ning konvergentsiprotsessi jätkusuutlikkust. Ametivõimud jätkavad koos vastavate EL ametkondadega majandusarengute jälgimist ning on vajadusel valmis eelarveseisu tugevdama. Välise tasakaalustamatuse vähendamiseks ja selle hoidmiseks jätkusuutlikul tasemel võtavad ametivõimud kasutusele meetmed sisemaise laenukasvu aeglustamiseks ja mõjusa finantssektori järelevalve tagamiseks, samuti toetatakse mõõdukust palgakasvus. Siseriiklike kohanemismehhanismide tugevdamiseks ja majanduse üldise konkurentsivõime tagamiseks viiakse ellu majanduse paindlikkust ja kohanemisvõimet parandavaid õigeaegseid struktuurseid reforme.

Euroopa Keskpank ja Eesti Pank informeerivad valuutaturge vahetuskursimehhanismis kehtivatest kohustusliku interventsiooni määradest 28. juunil 2004 enne turgude avanemist.