Fitch jättis Eesti reitingud ja väljavaated endiseks

Postitatud:

20.03.2008

Täna, 20. märtsil avaldatud raporti kohaselt jättis reitinguagentuur Fitch Eesti riigireitingud ja reitingute väljavaated muutmata. Fitchi raport valmis reitinguagentuuri veebruarikuise Eesti missiooni tulemusena.

Fitchi värske raporti kohaselt toetavad Eesti reitingut valitsussektori püsivad eelarveülejäägid ja väga madal võlatase, niisamuti tugev majanduskasv, tänu millele on tulutasemed inimese kohta liikunud üha enam Euroopa Liidu keskmise taseme suunas.

Samas rõhutatakse raportis, et Eesti reitingut on varjutamas jooksevkonto suur puudujääk, kiirenev inflatsioon, kitsenev tööturg ning kiire krediidikasv. Sellest tulenevalt on riigi majandus Fitchi sõnul ka haavatavam kapitali ja finantsvoogude äkilise peatumise osas, niisamuti majanduskasvu järsu aeglustumise ning konvergentsiprotsessi peatumise osas.

Kuigi inflatsioon kiireneb Eestis jätkuvalt, võib reitinguagentuuri hinnangul täheldada selgeid märke riigi majanduskasvu kohanemisest jätkusuutlikumale tasemele. Aeglustunud on nii tarbimise- kui investeeringute kasv, niisamuti ka erasektori krediidikasv.

Kuigi Eesti majanduskasv on hakatanud aeglustuma, on reitinguagentuuri sõnul veel vara olla kindel riigi majanduse pehme maandumise stsenaariumis. Edasised, riigi majanduse pehmet maandumist kinnitavad märgid oleksid Fitchi hinnangul piisavaks aluseks, et Eesti reitingu väljavaade taas stabiilseks muuta.

Viimati andis Fitch Eesti riigireitingule hinnangu käesoleva aasta jaanuaris, kinnitades pikaajaliste välisvaluutakohustuste reitingu tasemel A ning Eesti krooni pikaajalise reitingu tasemel A+. Ühtlasi muudeti Eesti pikaajalise välisvaluutakohustuse reitingu väljavaate stabiilselt negatiivseks.

Reitinguagentuur Standard&Poor's kinnitas 2007. aasta 22. jaanuaril Eesti riigireitingu tasemel A, jättes väljavaate negatiivseks. Reitinguagentuur Moody's kinnitas juulis 2007 Eesti riigireitingu tasemel A, muutes väljavaate positiivsest stabiilseks.

Lisainfo:
Livia Kulm
Avalike suhete büroo
Tel: 6680 745, 52 91449
[email protected]