JAAK TÕRS: Majapidamised säästavad varasemast enam

Postitatud:

02.10.2008

Täna, 2. oktoobril esines Eesti Panga finantsvahenduse osakonna juhtaja JAAK TÕRS ettekandega "Olukord eraisikute laenuturul - kas ameerika raudtee jätkub?" Krediidiinfo II krediteerimiskonverentsil "Eraisikute krediteerimine - paratamatus või võimalus?".

Jaak Tõrs andis konverentsil ülevaate Eesti kümne viimase aasta laenuturu arengust, mida iseloomustab majapidamiste võlakoormuse kasv Soomega samale tasemele. "Eriti kiire kasvu periood kestis 2005. aasta II kvartalist kuni 2007. aasta II kvartalini. Peamisteks põhjusteks olid Euroopa Liiduga liitumise mõjud, mil välispankade turule tulekuga muutusid soodsamaks laenutingimused ja laienes laenutoodete valik. Teisalt suurenes ka nõudlus laenude järele, sest inimeste sissetulekud kasvasid. Kiirem laenukasv kiirendas sissetulekute kasvu ning mõjutas majanduskasvu laiemalt," selgitas Jaak Tõrs.

"Nüüdseks on aga majanduskeskkond muutunud, majandus kohandub ning Eesti tarbija on muutustele kiiresti reageerinud, vähendades laenu võtmist ja suurendades säästmist. Samas on paratamatu, et majanduskasvu aeglustumise ajal suureneb ka viivislaenude tase, mis on oodatult kõrgem tarbimislaenude osas," rääkis Tõrs, lisades, et riigi rikkamaks saades aeglustub ka laenukasvu kiirus. "Samas on Eesti majapidamiste võlakoormuse kasvuks veel ruumi, kui võrrelda võlakoormuse taset arenenud riikide omaga. Kuna laenud on majapidamiste peamiseks investeeringute finantseerimise allikaks, siis pikemas horisondis peab majapidamiste laenukasv ületama majanduse nominaalkasvu," ütles Jaak Tõrs.

Jaak Tõrsi esitlus avaldatakse Eesti Panga kodulehel
www.eestipank.info/pub/et/dokumendid/publikatsioonid/seeriad/koned/