Juulis taandus inflatsioonist käibemaksumäära tõus

Postitatud:

06.08.2010

Martin Lindpere, Eesti Panga ökonomist

Statistikaameti andmetel kallines tarbija ostukorv juulis 0,3 protsenti ning aastatagusega võrreldes alanes inflatsioon 2,9 protsendini.

Juuli on tavapäraselt hooajaliste allahindluste kuu, mil odavmüükide käigus langetatakse eelkõige kestvus- ja riidekaupade hindasid. Riidekaubad ja jalatsid odavnesid tänavu juuniga võrreldes 2,6 protsenti, aasta tagasi aga pisut üle 3 protsendi. Paljudes Euroopa riikides on suvised allahindlused märksa suuremad.

Juulis kallinesid toiduained Eestis 1,3 protsenti, mis on tublisti enam kui viimase kümne aasta keskmine juulikuine hinnatõus. Käesoleval aastal on toiduainete letihinnad olnud kõrged kehvade ilmastikutingimuste tõttu aasta alguses. Kõrgemad hinnad välisturul on hoogustanud ka toiduainete väljavedu.

Majandusaktiivsus on aasta algusest saadik tõusnud, kuid eelnevate aastate suure majanduslanguse tõttu on inflatsioon Eestis madal. Kui välja jätta toiduained ja energia, mida väliskeskkonna tegurid enim mõjutavad, siis ülejäänud osas tarbija ostukorvist on inflatsioon endiselt väga vaoshoitud, ulatudes 0,7 protsendini aastatagusega võrreldes.

Käibemaksumäära tõstmise mõju inflatsioonile juulis taandus, lisades aastasele inflatsioonile heitlikkust.

Tänu eelarveseisu parandavate maksumeetmete mõju vähenemisele aeglustub inflatsioonitempo Eestis jätkuvalt. Samas avaldavad ilmastikutingimused survet toiduainete hindadele maailmaturul ja see võib juba lähikuudel mõjutada ka siinseid hindasid.

Lisainfo:
Ingrid Mitt
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]