Juunis lükkas hinnakasvu tagant elektri kallinemine

Postitatud:

05.07.2013

Statistikaameti andmetel tõusis tarbijahinnaindeks juunis eelmise kuuga võrreldes 0,5% ja aastaga 3,8%. Eurostati esialgse hinnangu kohaselt kasvasid hinnad euroalal tervikuna aastatagusega võrreldes 1,6%.

Enim panustas tarbijahinnaindeksi kasvu heitlik elektrihind, mis oli 38,4% kõrgem kui aasta tagasi. Kuisest tarbijakorvi kallinemisest moodustas elektrihinna tõus ligikaudu neli viiendikku. Elektri hinnatõusu tingis peamiselt ebapiisav ühendus Põhjamaade odavamate elektritootjatega. Sellele võib oodata leevendust järgmisest aastast, kui läheb käiku täiendav elektrikaabel Eesti ja Soome vahel.

Toiduained kallinesid aastavõrdluses kokku 4,3% ja enim tõusis värskete puu- ja köögiviljade hind. Samas jätkus imporditava kütuse odavnemine: naftahinna languse tõttu maksis mootorikütus 2,7% vähem kui aasta tagasi. Alusinflatsioon (energia- ja toiduainehindadeta) kiirenes juunis hooajaliste tegurite tõttu 1,4%ni, sellesse panustas enim vabaajateenuste 6,4%ne hinnakasv. Teisalt pidurdas alusinflatsiooni sideteenuste 10,2%ne odavnemine.

Ettevaates on mõnevõrra suurenenud nii imporditava kui ka sisemaise hinnatõusu riskid. Toormehindade langus on viimastel nädalatel pidurdunud, sest maailma majanduskasvu ja nõudluse väljavaated on paranenud ning see võib imporditava toorme hinnad tõusule pöörata. Sisemaine inflatsioonirisk on suurenenud seoses sellega, et aasta esimeses pooles kiirenes tööjõu ühikukulu kasv. See mõjutas kõige rohkem teenuste sektorit, kus avatus väliskonkurentsile on väiksem ning tööjõukulude osakaal suurem. Eurostati hiljuti avaldatud võrdluse alusel on Eestis müüdavate teenuste hinnatase 62% Euroopa Liidu keskmisest, samas kui kaupade hinnatase moodustab 84%.

12. juunil avaldatud Eesti Panga prognoosi kohaselt on Eesti tarbijahindade inflatsioon 2013. aastal 3.0%.


Euroala keskpankade peaeesmärk on hoida inflatsioon euroalal keskpikas perspektiivis alla kahe protsendi, kuid selle lähedal. Euroala keskmisest pisut kõrgem inflatsioon Eestis on ootuspärane ja tuleneb kiirema majanduskasvu mõjust ning suhtelise sissetulekutaseme ühtlustumisest euroala omaga.

Lisateave:
Viljar Rääsk
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]