Majanduskasv püsib kõrgtasemel

Postitatud:

04.12.2006

Statistikaameti eelhinnangu kohaselt ulatus Eesti kolmanda kvartali majanduskasv 11,6 protsendini. Eesti sisemajanduse koguprodukti (SKP) kasv on ületanud 11 protsenti juba 2005. aasta kolmandast kvartalist ehk aasta jagu.

"Kolmanda kvartali kohta laekunud majandusstatistika lubab aimata, et olulisi muutusi ei ole toimunud ka ekspordi, eratarbimise ning investeeringute kasvutempo vahekorras. Eratarbimise ning kaupade ja teenuste väljaveo kasv ületab SKP oma," ütles Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna nõunik Andres Saarniit.

Saarniidu arvates on majanduskasv oma haripunktis ja kõik tugeva sisenõudlusega seotud riskid on endiselt päevakorras. Käesoleva aasta keskmiseks kasvuks eeldab Eesti Panga sügisprognoos 11,8 protsenti. Teisiti öeldes ei ole SKP kasvu aeglustumist oodata enne 2007. aasta algust.

Viimaste kvartalite kiireim majanduskasv püsib ka euroalal. Esialgsetel andmetel ulatus 12 eurot kasutava riigi SKP kasv kolmandas kvartalis 2,7 protsendini, mis on vaid 0,1 protsendipunkti vähem eelnenud kvartali näitajast. 2005. aasta kolmandas kvartalis oli euroala SKP kasv 1,7 protsenti.