MÄRTEN ROSS: Inflatsioon aeglustub juba järgmisel aastal

Postitatud:

27.11.2007

Täna, 27. novembril esines Eesti Panga asepresident MÄRTEN ROSS Eesti Väliskaubanduse Liidu korraldatud seminaril "Kuidas jahenev majanduskliima mõjutab ettevõtte äritegevust aastal 2008?", kus andis ülevaate majanduse hetkeseisust ning arengutest lähitulevikus.

"Eesti kiiret majanduskasvu on soodustanud Euroopa Liiduga liitumine, mil ettevõtted muutusid efektiivsemaks ja avanes tööturg. Samuti on majanduskasvu toetanud madalad intressimäärad ja maailmamajanduse kiire kasv," tõi Märten Ross välja viimaste aastate ülikiire majanduskasvu peamiseid põhjuseid. "Nüüd kohaneb Eesti majandus tavalisema keskkonnaga ja kasvab edaspidi jõukohasemas tempos, ent ühildumine Euroopa Liidu keskmise tasemega jätkub endiselt kiire tempoga," rääkis Ross.

Eesti majandusarengu lähimaid trende kommenteerides ütles Ross, et palgakasvu aeglustudes hakkab ka sisemaine tarbimine vähenema ning inflatsioonisurvete nõrgenemist on oodata juba 2008. aasta jooksul. "Nimetatud muutused majanduses aitavad säilitada eksportivate ettevõtete konkurentsivõimet ja annavad kindlustunde tuleviku osas," ütles Ross. Keskpanga asepresident lisas, et Eesti usaldusväärsuse üks aluseid on kindel ja stabiilne rahasüsteem, mis tagab Eesti majanduse arengu ka tulevikus.