MÄRTEN ROSS: Kõik eeldused majanduskasvu tõusuks on olemas

Postitatud:

08.05.2008

Täna, 8. mail esines Eesti Panga asepresident MÄRTEN ROSS Müügijuhtimise Aastakonverentsil 2008 "Kõik ideed müügiks 2008" Pärnus, kus ta selgitas Eesti majanduses toimuvaid muutuseid ja lähiaastate arengusuundi.

Märten Ross selgitas konverentsil Euroopa Liiduga liitumise mõju Eesti viimaste aastate majandusele. "Euroopa Liiduga liitumisega kaasnes mitmeid positiivseid, kuid ühekordseid mõjusid Eesti majandusele - tootlikkus paranes, tööturg avanes ja suurenes inimeste kindlustunne tuleviku suhtes ning finantsturg sulandus hästi Euroopa omaga. Oleks vale eeldada, et need mõjud kestaksid igavesti," rääkis Ross ja analüüsis selles valguses, miks on normaalne oodata majanduse kohandumist järgnevatel aastatel. "Eelkõige aeglustuvad sisenõudluse ja investeeringute kasv," ja lisas, et suurt tähelepanu tuleb pöörata ekspordisektori arengule.

"Väliskeskkonna soodne mõju, mis on meid saatnud viimastel aastatel, on möödas," ütles Ross. Ühtlasi selgitas ta terves maailmas aset leidva toiduainete hinnatõusu mõju Eesti majandusele. "Toiduainete hinnatõus maailmas, samuti kütuse ning soojusenergia hinnatõus küll survestavad Eesti inflatsiooni, kuid alates selle aasta keskpaigast peaks hinnatõusu tegurid hakkama taanduma," rääkis Märten Ross.

"Vaatamata majanduskasvu aeglustumisele sellel ja järgmisel aastal, on Eesti majanduse alustoed tugevad: valitsuse võla madal tase, nii tugev riigieelarve kui ka finantssektor ning alanev väliskaubanduse puudujääk. Seetõttu on olemas kõik eeldused majanduskasvu taastumiseks pärast üleminekuperioodi, kuid 2006. ja 2007. aasta majanduskasvu ülepingutatud mõõtmeid Eesti majandus enam ei saavuta," ütles kokkuvõtteks keskpanga asepresident.