Rändnäitus Eesti raha ajaloost jõudis Kundasse

Postitatud:

06.02.2007

Tänasest on Kunda Tsemendimuuseumis avatud rändnäitus "Oma riik, oma raha: Eesti raha lugu". Väljapaneku on koostanud Eesti Panga muuseum ja Eesti raha ajaloo ekspert Ivar Leimus ning see jääb avatuks 10. märtsini.

Näitus tutvustab Eesti Vabariigis käibinud maksevahendeid enne Eesti Panga loomist ning annab ülevaate neljast Eesti vääringust. Eesti mark tähistas Eesti iseolemise algust ning 1928. aasta rahareformi järgselt oli kuni 1940. aastani käibel kroon. Uus kroon tuli ringlusse 1992. aastal ning eurole üleminek seisab Eestil veel ees. Tiit Jürna kujundatud näitus jagab teavet eri rahadest eesti, vene ja inglise keeles ning on illustreeritud paljude näidistega.

Näitusel saab kokku panna puslesid eri perioodide rahadest ning lahendada ristsõnu. Samuti saab vaadata fotosid 1928. aastal käibele lastud krooni valmistamisest ja selle käitlemisest Eesti Pangas enne ringlusselaskmist ning tutvuda käibeloleva krooni turvaelementidega.

Mullu sügisel Narvas Hermanni linnuses toimunud Eesti muuseumide näituste festivalil pälvis väljapanek peaauhinna. Lisaks põhinäitusele koostas Eesti Pank näituse minivariandi, mida saab väljapanekuks keskpangalt tellida.

2007. aastal saab näitusega tutvuda veel viies Eesti muuseumis. Märtsis Tuglase Muuseum Ahjal, aprillis Võrumaa muuseumis Võrus, augustis-septembris Türi Muuseumis, septembris-oktoobris Järvamaa Muuseumis Paides ja novembris Hiiumaa Muuseumis Kärdlas. Minivariant on väljas Põlva Talurahvamuuseumis maist septembrini.

Rändnäitus on pühendatud Eesti krooni taaskasutuselevõtu 15. aastapäevale. Endiselt saab Eestis käibinud rahasid vaadata Eesti Panga muuseumis, mis on avatud kolmapäevast laupäevani.

Lisainfo:
Carmen Greim
Eesti Panga muuseumi juhataja
Tel: 668 0760
E-post: [email protected]