Septembri hinnatõusu mõjutasid hooajalised tegurid

Postitatud:

07.10.2011

Martin Lindpere, Eesti Panga ökonomist

Tarbijahinnaindeks kasvas septembris statistikaameti andmetel 0,5 protsenti. Hinnatõus aastataguse suhtes alanes 5,2 protsendini ning järgnevatel kuudel võib oodata selle jätkuvat aeglustumist.

Kuigi euroala inflatsioon kiirenes esialgsel hinnangul septembris 3 protsendini, on hinnatõususurve maailmamajanduse kasvu pidurdudes pigem vähenemas. Euroopa Keskpanga regulaarne majandusanalüütikute küsitlus näitas augustis, et pikema perioodi ehk viie aasta inflatsiooniootused on kindlalt paigas 2 protsendi tasemel.

Septembris järgisid tavapärast hooajalisust toiduainete, rõivaste ja jalatsite hinnad. Toit sügisperioodil enamasti odavneb, rõivastel jõuavad lõpule suvised allahindlused.

Alusinflatsioon on Eestis järk-järgult tõusnud, mis peegeldab majanduse üldist kosumist ja tööturu olukorra paranemist. Tarbijahinnaindeksi andmetel ulatus alusinflatsioon septembris 1,6 protsendini. Alusinflatsiooni tõusu on panustanud mitmed teenused, mille hind sõltub tugevalt palkadest. Siia alla kuuluvad näiteks vaba aja veetmisega seotud teenused. Ka edukas turismihooaeg on andnud osas valdkondades võimaluse täiendavaks hinnatõusuks. Alusinflatsiooni on tagasi hoidnud vaba aja kaupade ja kommunikatsiooniteenuste odavnemine.

Lisainfo:
Viljar Rääsk
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]