Sisemaised hinnasurved ei tugevnenud

Postitatud:

05.11.2004

Statistikaameti andmeil oli Eesti inflatsioon oktoobris aasta arvestuses 4,1 protsenti, mis on 0,2 protsendipunkti kõrgem kui septembris.

"Oktoobri inflatsiooni kiirenemine oli seotud ainult toidu ja mootorikütuse kallinemisega. Aasta arvestuses johtus hinnakasvu kiirenemine ka mullusest madalast võrdlusbaasist," kommenteeris Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna majanduspoliitika allosakonna juhataja Andres Saarniit.

Saarniidu sõnul tuleb täheldada, et üldine sisemaine inflatsiooniline surve ei suurenenud. Tarbijahindade alusinflatsiooni määr, see on tarbijakorvi kuuluvate kaupade ja teenuste kallinemine ilma energia ja toiduta, on endiselt väiksem kui euroalal. "Samas odavnesid toidukaubad mullu sügisel rohkem kui tänavu," lisas Saarniit.

Ka Euroopa Keskpank jättis oma eilse otsusega intressid muutumata, kuigi inflatsioon kiirenes euroalal septembri 2,1-lt protsendilt hinnanguliselt 2,5-le protsendile oktoobris. Nagu Eestis on ka euroalal hinnakasvu esmaseks põhjuseks nafta maailmaturuhindade kõikumine.