Strasbourgis avatakse Eesti Panga rahanäitus

Postitatud:

10.12.2008

Täna, 10. detsembril esitletakse Euroopa Nõukogu hoones Strasbourgis Eesti raha ajalugu tutvustavat rändnäitust "Eesti raha margast euroni". Näituse avab Eesti suursaadik Euroopa Nõukogu juures SULEV KANNIKE.

Näitus "Eesti raha margast euroni" annab ülevaate Eesti Vabariigis käibinud maksevahenditest alates Eesti Vabariigi loomisest. Kokku tutvustab väljapanek nelja vääringut. Eesti iseolemise algust tähistab Eesti mark, pärast mida oli 1928. aastast kuni 1940. aastani käibel Eesti kroon. Täna käibiv kroon tuli ringlusse 1992. aastal ning lähiaastatel seisab Eestil ees euro kasutuselevõtt. Kohapeal on vaadata ka kõik aastail 1992-2008 Eesti Panga välja antud meenemündid.

"Rändnäituse avamine Strasbourgis on juubelihõnguga. See on meie rahanäituse 50. rännak alates tema esmakordsest esitlemisest ja võidust Eesti Muuseumide Näituste Festivalil 2006. aastal. On heameel, et näitus ka väljaspool Eestit huvi pakub. Oleme tänulikud Eesti alalisele esindusele Euroopa Nõukogu juures ja suursaadik Sulev Kannikesele, kes aitasid näitust Strasbourgis korraldada," rääkis keskpanga muuseumi juhataja Carmen Greim.

Väljapanek on valminud Eesti Panga ja Eesti raha ajaloo eksperdi Ivar Leimuse koostöös, näituse kujundas Tiit Jürna. Näitus Strasbourgis jääb külastajatele avatuks kuni 19. detsembrini 2008.

Raha ajalugu tutvustav näitus liikus mööda Eestit ringi Eesti Vabariigi juubeliaasta raames, mil ta oli huvilistele tutvumiseks mitmes Eestimaa paigas ning samuti Lätis.

Lisateave:
Carmen Greim
Eesti Panga muuseum
Tel: 668 0760
E-post:
[email protected]

Ingrid Mitt
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0965
E-post:
[email protected]