Toiduainete odavnemine põhjustas inflatsiooni aeglustumise

Orsolya Soosaar, Eesti Panga ökonomist

Statistikaameti andmetel vähenes elukallidus oktoobris 0,1 protsenti ning tõusis aastatagusega võrreldes 4,4 protsenti. Euroala inflatsioon püsis esialgse hinnangu kohaselt oktoobris 3 protsendi juures nagu ka septembris.

Inflatsiooni aeglustumise põhjustas peamiselt toiduainete odavnemine. Tänu soodsatele ilmastikuoludele odavnesid tavapärasest sesoonsusest suuremas ulatuses köögiviljad. Näiteks kartul odavnes oktoobris võrreldes septembriga ligi 16 protsenti. Eesti tarbijahindadesse jõudis ka mitmete toidugruppide odavnemine maailmaturul. Aastase hinnakasvu tempo aeglustumine oli osaliselt põhjustatud kõrgemast võrdlusbaasist, sest eelmise aasta sügisel kallinesid hüppeliselt paljud toiduained.

Alusinflatsioon jätkas oktoobris kiirenemist peamiselt teenuste kallinemise tõttu, ulatudes 1,7 protsendini. Septembris kiirenes maksuameti andmetel palgaväljamaksete kasvutempo. Peale palga mõjutab alusinflatsiooni kiirenemist üüri hinnataseme tõus pärast mitme aasta pikkust madalseisu. Samas jätkus oktoobris sideteenuste odavnemine, mis ulatus aastavõrdluses 10,3 protsendini.

Inflatsiooni jääb neljandas kvartalis üleval hoidma energia, tulenevalt eelkõige soojusenergia kallinemisest. Peamiseks riskiteguriks on nafta hindade volatiilsus.

Lisainfo:
Hanna Vaga
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0959
E-post: hanna.vaga [at] eestipank.ee