Toidukaupade hinnatõus oodatust suurem

Postitatud:

07.09.2006

Statistikaameti teatel kiirenes tarbijahindade kasv augustis taas ning tarbekaubad ja teenused olid viis protsenti kallimad kui aasta tagasi. Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna nõuniku Andres Saarniidu sõnul on see oodatust suurem ja selle aasta kõrgeim inflatsiooninäitaja. Inflatsiooni tõusus kajastub nii majanduse ja palkade väga kiire kasv kui ka augustile mitteomane toiduainete hinnatõus.

"Tarbijakorv kallines eelmise kuuga võrreldes 0,8 protsenti ja märkimisväärne hinnatõus oli omane kõigile peamistele kaupadele ja teenustele. Kuigi praegu mootorikütus odavneb, kajastab inflatsiooninäitaja hoopis augusti esimesele poolele iseloomulikku kütuse kallinemist. Kuu teises pooles alanud toornafta hinna selge langustrend maailmaturul selles veel ei sisaldu," ütles Saarniit.

Eluasemekulud on aastaga kasvanud rohkem kui kümme protsenti. Augusti hinnatõusus kajastus juba soojusenergia kallinemine algaval kütteperioodil.

Ehkki oli teada, et ilm ei ole põllundust ja aiandust soosinud, oli toidukaupade hinnatõus oodatust suurem. "Kui augustis toidukaubad tavaliselt odavnevad (2004. ja 2005. aasta augustis alanesid toidukaupade hinnad eelmise kuuga võrreldes 1-2 protsenti), siis tänavu kallines toit juuliga võrreldes 0,5 protsenti," kommenteeris Saarniit.

Eluasemekulude ja toidu osakaal meie tarbijakorvis on suurem kui Euroopas keskmiselt. Euroalal tarbijahindade kasv juulis-augustis veidi aeglustus ning esialgsel hinnangul kallines tarbijakorv euroala riikides aastaga 2,3 protsenti. Eestis on naftahinna kõikumine palju tuntavam ning see põhjustab suuri inflatsioonitaseme muutusi ka lähikuudel. Septembris peaks inflatsioon langema taas alla viie protsendi, lisas Saarniit.