Tööturg soosib madalat inflatsiooni

Postitatud:

07.09.2010

Martin Lindpere, Eesti Panga ökonomist

Statistikaameti andmetel tarbija ostukorvi maksumus augustis ei muutunud ning aastatagusega võrreldes jäi inflatsioon 2,9 protsendile.

Selle aasta esimese seitsme kuuga oli toiduainete ja mittealkohoolsete jookide hinnatõus Eestis üks suuremaid Euroopa Liidus, ulatudes ligikaudu kuue protsendini. Kuigi osa tarbijahindade kasvust võib kanda suurenenud ekspordimahtude arvele, tõusis ka jaemüügi kaubanduslik marginaal. Spetsialiseerimata kauplustes, kus on ülekaalus toidukaubad, joogid ja tubakatooted, kasvas marginaal teises kvartalis 20 protsendini võrreldes 18 protsendiga eelmise aasta lõpus.

Teise kvartali näitajad annavad märku sellest, et koos majanduskasvu taastumisega on ka palkade kohandumine lõpule jõudmas. Majanduses tervikuna ei kaasne sellega siiski hinnasurvet, sest majanduskasv on saavutatud suurema tootlikkuse arvelt, mis on võimaldanud tööjõukulusid vaos hoida. Pärast ulatuslikku majanduslangust peaks hinnasurve jääma väikeseks, kuna majanduses leidub kasutamata ressursse.

Augustis tõusid tubakatoodete hinnad juuliga võrreldes 2,4 protsenti, ajendatuna eelmise aasta lõpus soetatud laovarude lõppemisest.

Toiduainete hinnatõus on osutunud Eesti Panga kevadprognoosis oodatust kiiremaks. Eesti Pank avaldab lähiaastate uuendatud inflatsioonihinnangu 29. septembril koos sügisprognoosiga.

Lisainfo:
Viljar Rääsk
Avalike suhete büroo
Tel: 668 0745, 527 5055
E-post: [email protected]