Jooksevkonto puudujääk kahanes teises kvartalis minimaalseks

Postitatud:

09.09.2013

Käesoleva aasta teises kvartalis kahanes maksebilansi jooksevkonto puudujääk 0,5%ni kvartali sisemajanduse koguproduktist (SKP). Mullu samal ajal oli see näitaja 3%.

Nõrga välisnõudluse tõttu on kaubaekspordi kasvutempo olnud viimase aasta jooksul heitlik ning kõikunud kvartalite arvestuses märkimisväärselt (10% ja –2% vahel). Viimastes kvartalites ei olnud ka kaubagruppe või sihtturge, mida oleks iseloomustanud pidev müügiedu. Maksebilansi andmete põhjal eksporditi teises kvartalis ligi 4% rohkem kaupu kui aasta varem. Ekspordikasv ületas impordikasvu ja seetõttu oli kaubakonto puudujääk väiksem kui mullu ning moodustas 4,4% kvartali SKPst. Sealjuures kasvas Eesti kaupade eksport peamistesse partnerriikidesse – Rootsi, Soome, Leedu ja Läti – keskmisest kiiremini ja nende riikidega paranes ka kaubabilanss.

Teenuste turul oli olukord aga vastupidine – teenuste import teises kvartalis kasvas, eksport aga vähenes. Peamisteks põhjusteks olid veoteenuste mullusest väiksem müük ja teenuste sisseostu suurenemine kümnendiku võrra. Kokkuvõttes oli kaupade ja teenuste konto ülejääk väiksem kui eelmise aasta teises kvartalis, kahanedes 2%ni SKPst, mis viitab sisenõudluse tugevnemisele. Nõrga välisnõudluse juures on see lähiaja majanduskasvu seisukohalt hea uudis. Paraku toimus sisenõudluse tugevnemine peamiselt eratarbimise kasvu ja mitte investeeringute tulemusena. Samas on positiivne see, et erasektori investeeringute osatähtsus investeeringutes suurenes.

Jooksevkonto puudujäägi vähenemises oli märkimisväärne osa asjaolul, et Eesti residentide välismaal teenitud tulu kasvas eelmise aastaga võrreldes, välismaalaste Eestis teenitud tulu aga kahanes. Tulude netoväljavool moodustas 2013. aasta teises kvartalis 3,2% SKPst, eelmisel aastal samal ajal oli see näitaja 8,1%. Tulukonto puudujäägi vähenemine kompenseeris nii kaupade ja teenuste kui ka jooksvate ülekannete konto ülejäägi vähenemise.

Eesti Panga viimati avaldatud prognoosi järgi kujuneb 2013. aasta jooksevkonto puudujäägiks umbes 1% SKPst. Esimese poolaasta maksebilansi andmed on prognoosiga kooskõlas.

Vaata ka: Eesti 2013. aasta teise kvartali maksebilanss, rahvusvaheline investeeerimispositsioon ja koguvälisvõlg

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]