Majanduskasvu aeglustumine pidurdas hõive kasvu

Postitatud:

15.05.2013

Statistikaameti tööjõu-uuringu andmetel kasvas 2013. aasta I kvartalis hõive määr 60,8%le. See tähendab, et  2013. aasta I kvartalis kasvas hõivatute arv aastatagusega võrreldes 1,4%. Samas põhineb statistikaameti uuring rändega korrigeerimata rahvaarvul, mis võib hõivatute ja töötute üldarvu üle hinnata, kuid tööhõive ja töötuse määra suhtarve see oluliselt ei mõjuta.

Hõive kasv hakkas aeglustuma juba 2012. aasta teises pooles ning koos majanduskasvu pidurdumisega jätkub see ka käesoleva aasta esimeses pooles. Nii näiteks pärsib nõrk välisnõudlus tööhõivet töötlevas tööstuses. Pikk talv lükkas edasi ehitusprojektide alustamist, mis kajastus ehitussektori hõive languses. Tööealise elanikkonna vähenemine seab üha kitsamad piirid hõive kasvuvõimalustele ning selles valguses on väga positiivne, et tööjõus osalemise määr püsib kõrge: 2013. aasta I kvartalis oli see näitaja 67,7%.

Töötuse määr langes 2012. aasta I kvartali 11,5%lt selle aasta I kvartalis 10,2%ni. Kuigi töötute arv võrreldes eelmise kvartaliga kasvas, oli hooajalisi tegureid arvesse võttes tegu siiski tööpuuduse jätkuva alanemisega. Pikaajaline töötus vähenes seejuures oluliselt enam ning pikaajaliste töötute osakaal kahanes 46,5%ni töötute üldarvust. Töötukassa andmetel on registreeritud töötute arv aastavõrdluses järjepidevalt, kuid aeglustuvalt kahanenud. Aastaga on vähenenud ka heitunute arv.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post: [email protected]
Meediapäringud: [email protected]