20-euroste kasutuselevõtuks tuleb uuendada rahakäitlusseadmeid

Postitatud:

22.04.2015

Selle aasta 25. novembril hakkavad euroala keskpangad ja sealhulgas Eesti Pank ringlusse laskma uue kujunduse ja turvaelementidega 20-euroseid rahatähti. Uute 20-euroste sujuvaks kasutuselevõtuks on oluline, et ettevõtjad uuendaksid aegsasti rahakäitlusseadmeid.

Rahakäitlusseadmete ja autentimisvahendite tehniline valmisolek tagab selle, et käibele tulevate uute rahatähtedega maksmine läheb sujuvalt.

„Kõik kaupmehed peavad käibivat raha vastu võtma,“ ütles Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve. „Ebapiisav tehniline ettevalmistus või rahatuvastusseadme puudumine ei ole põhjus rahatähe vastuvõtmisest keeldumiseks. Kui rahatuvastusseade on rikkis või uuendamata, saab kõikide rahatähtede ehtsust tuvastada vaadates, kompides ja rahatähte kallutades,“ rõhutas Roosve.

Uue seeria rahatähtede puhul saab nende ehtsust tuvastada ka nelja lihtsalt kontrollitava turvaelemendi abil: Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel. Uuel 20-eurosel on lisaks täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken hologrammriba ülemises servas. Nii vana kui ka uue seeria rahatähe turvaelementide kontrollimiseks tuleb rahatähte vaadata vastu valgust, kallutada enda ees edasi-tagasi ja kompida selle pinda. Põhjalikud rahatähe turvaelemente tutvustavad materjalid on uuseuro.eu veebilehel.

Kaupmehed saavad rahakäitlusseadmete ettevalmistamiseks abi seadmete tarnijatelt. Seadmetega vajalike katsetuste läbiviimiseks uute 20-eurostega tuleb tarnijatel ühendust võtta Eesti Pangaga.

Euroopa Keskpanga veebilehel on avaldatud seadmete nimekiri, mis suudavad tuvastada uut 5- ja 10-eurost, ning seda nimekirja täiendatakse 20-eurost tuvastavate seadmete loeteluga.

Uue 20-eurose rahatähega põhjalikumaks tutvumiseks korraldab Eesti Pank sügisel, enne 20-eurose käibeletulekut sularahakäitlejate koolitusi Tallinnas, Tartus ja mujal Eestis.Täpsema info koolituste kohta avaldame veebilehel ja teavitame erinevaid sihtrühmi e-kirja teel. Huvi korral võib Eesti Pangaga ühendust võtta.

Lisaks sellele saadab Euroopa Keskpank oktoobris kõikidele sularahakäitlejatele üle Eesti uut 20-eurost tutvustava trükise. Trükiseid on võimalik tellida Eesti Pangast ([email protected], 6680 719).

Pilte ja videosid uue 20-eurose kohta leiab uus-euro.eu veebilehelt.

 


Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond 
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]