2018. aasta jaanuaris oli jooksevkonto tasakaalu lähedal

Postitatud:

16.03.2018

Kiirhinnangu1 põhjal oli Eesti maksebilansi jooksevkonto 2018. aasta jaanuaris 2 miljoni euroga väikeses miinuses. Kaupade ja teenuste konto ülejääk jäi aastatagusele tasemele ja oli 26 miljonit eurot. Kaubaeksport kasvas 6% ja import 10%. Kaubaimpordi kiirema kasvu tõttu suurenes kaupade konto puudujääk 2017. aasta jaanuariga võrreldes 47 miljoni euro võrra ja oli 120 miljonit eurot. Teenuste konto ülejääk suurenes aastaga 47 miljoni euro võrra ja ulatus 146 miljoni euroni. Teenuste eksport kasvas 17% ja import 8%. Investeerimistulude ja jooksevülekannete ehk esmase ja teisese tulu netoväljavool kokku suurenes aastaga 5 miljoni euro võrra ja oli 28 miljonit eurot.

Jooksev- ja kapitalikonto kokku olid 25 miljoni euro suuruses ülejäägis. See tähendab, et Eesti majandus oli muu maailma suhtes endiselt netolaenuandja ehk riigi majandussektorid paigutasid välismaale rohkem finantsvarasid, kui sealt kaasasid.


1 Kui kvartali maksebilanss koostatakse esindusliku kombineeritud algallikate süsteemi põhjal (sh äriühingute küsitlused), siis kuu maksebilanss koostatakse märksa väiksema andmebaasi alusel. Kuigi aruandekuu kohta kasutatakse võimalikult palju olemasolevat teavet (rahvusvaheliste maksete aruanded ja administratiivsed andmeallikad), on hinnangute osa suur. Kuu maksebilanssi nimetatakse seetõttu kiirhinnanguks. Pärast kvartali maksebilansi koostamist korrigeeritakse ka kuu maksebilanssi. Vaata maksebilansi kiirhinnangu koostamise põhimõtteid täpsemalt siit: http://statistika.eestipank.ee/failid/mbo/kiir_mb.html.

Eesti Pank avaldab maksebilansi kiirhinnangu kord kuus üle-eelmise kuu kohta. 2018. aasta esimese kvartali maksebilansi avaldab Eesti Pank 7. juunil 2018.

Statistikateade antakse välja koos Eesti Panga statistikaandmete avaldamisega. Teade on majanduspoliitilistest avaldustest sõltumatu ja esitatakse nendest eraldi.

Lisateave:
Sünne Korasteljov
Eesti Panga statistikaosakond
Telefon: 668 0906
E-post: [email protected]