Eesti Pank annab välja Liivimaa maapäevale pühendatud kuldmündi

Postitatud:

17.10.2022

  • Mündi tiraaž on 3000
  • Ühe mündi hind on 250 eurot, nimiväärtus 25 eurot
  • Mündimüük algab 25. oktoobril kell 12 Eesti Panga muuseumipoes ja Omniva e-poes

Eesti Pank annab 25. oktoobril välja kullast meenemündi, mis on pühendatud Liivimaa maapäeva esmakogunemise 600. aastapäevale. Münt sümboliseerib eelkõige piirkondlikku koostöö tegemise soovi ühise kasu eesmärgil. 1422. aastal kogunesid Liivimaa tähtsamate ühiskonnagruppide esindajad omavahelisteks aruteludeks, mida otsustati edaspidi regulaarselt maapäevana pidada. Maapäevi peeti, et suurendada üksmeelt ja nii maa julgeolekut, sõlmida kokkuleppeid ning arutada ka kaubanduse ja rahandusega seonduvaid küsimusi. Ligi pooleteise sajandi jooksul etendasid maapäevad tähtsat rolli kogu tänaste Eesti ja Läti alade poliitilises elus.

Liivimaa maapäevale pühendatud kullast meenemündi on kujundanud disainer ja kujundaja Riho Luuse, kes on Eesti Panga meenemünte kujundanud ka varem. Mündil on taimornamendiga põimitud rist, mille idee pärineb Põhja-Saaremaal asuva Karja kiriku (ehitatud 1334–1340) lõunapoolse eeskoja ukse kohal asuvalt dolomiidist reljeefilt. See kujund sümboliseerib kristliku mõtteviisi ühtset, kindlat ja jätkuvat kasvamist ning levimist keskajal. Mündil on ka aastaarv 1422 ja sõna „Liivimaa maapäev“. Mündi aversil on Eesti Vabariigi riigivapp ja aastaarv 2022. Proof-like kvaliteediga kuldmünt on prooviga 999, kaalub 3,11 grammi ning selle läbimõõt on 18 millimeetrit. Mündi tiraaž on 3000. Kullast meenemündi nimiväärtus on 25 eurot ja hind 250 eurot. Münt vermiti Portugali rahapajas.

Liivimaa maapäevale pühendatud meenemünti saab osta alates 25. oktoobrist algusega kell 12 Eesti Panga muuseumipoest ning Omniva e-poest.

NB! Mündile kehtib müügipiirang 2 münti ostja kohta.

Lisateave

  • Liivimaa maapäevale pühendatud münt on meenemünt. Meenemündid on enamasti valmistatud väärismetallist ja jäädvustavad meie riigi jaoks tähtsaid sündmusi või isikuid. Meenemündid kehtivad seadusliku maksevahendina (oma nimiväärtuses) üksnes selles riigis, kus need on käibele lastud. Need mündid ei ole mõeldud ringluse jaoks, vaid pigem kogumiseks ja kinkimiseks. Tavaliselt on meenemündi hind mündi nimiväärtusest kõrgem.
  • Eesti Panga muuseumipood (Estonia pst 11) on avatud T-R kell 12-17 ja L kell 11-16. Muuseumipoega saab ühendust võtta telefonil 668 0650 või e-posti aadressil [email protected]. Omniva klienditeenindusega saab ühendust telefonil 661 6616 või e-posti aadressil [email protected].