Eesti Pank laseb tänasest ringlusse uusi 20-euroseid rahatähti

Postitatud:

25.11.2015

Alates tänasest hakkab Eesti Pank väljastama kommertspankade kaudu uuendatud kujunduse ja turvaelementidega 20-euroseid pangatähti. Uue seeria 20-eurose rahatähe puhul on kõige silmatorkavamaks muutuseks täiesti uus turvaelement – läbipaistev portreeaken Europe kujutisega rahatähe paremal serval.

Mitmed teised turvaelemendid – Europe portreed kujutav vesimärk ja hologrammriba, smaragdroheline number ja reljeefsed jooned rahatähe servadel – on sarnased nagu uutel 5- ja 10-eurostel.

„Esimesed uued 20-eurosed lähevad täna pankadele Eesti Pangast teele. Pankadest jõuavad rahatähed kaupmeesteni ja sularahaautomaatidesse ning seejärel on võimalus ka inimestel uus rahatäht oma rahakotti saada,“ rääkis Eesti Panga sularaha- ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve

Roosve rõhutas, et uue kujunduse ja turvaelementidega rahatäht on seaduslik maksevahend, mille vastuvõtmisest ei tohi kaupmehed keelduda ka siis, kui autentimisvahend või rahakäitlusseade on jäänud veel ajakohastamata. „Kaupmees saab rahatähe ehtsust tuvastada käsitsi, kui ta vaatab või katsub rahatähe turvaelemente,“ ütles Roosve.

Samaaegselt väljastavad euroala keskpangad kuni varude lõppemiseni ka esimese seeria 20-euroseid pangatähti. Esimese seeria 5-, 10- ja 20-eurosed pangatähed kehtivad maksevahendina edasi. Küll aga kõrvaldatakse neid järk-järgult ringlusest ja lõpuks kaotavad need kehtivuse maksevahendina, kuid keskpangas saab neid tähtajatult ümber vahetada. Sellest teavitatakse inimesi aegsasti ette.

Koolinoortel on võimalik euroraha tundma õppida interaktiivses veebimängus „Euro Run“. Alates tänasest käivitub ka üleeuroopaline võistlus, kus 9- kuni 12-aastased lapsed saavad nii oma osavuse kui ka raha tundmise teadmised proovile panna. Võistlus kestab 25. veebruarini ja 100 paremat mängijat saavad auhinnaks 20-eurose pangatähega meene. Eesti kolmele parimale on Eesti Pank auhinnaks pannud iPadi. 


Uute rahatähtede turvaelementide tundmaõppimiseks korraldas Eesti Pank sularahakäitlejatele oktoobris ja novembris tasuta koolitusi üle Eesti, millest võttis osa üle 150 ettevõtja ja panga esindaja.

Oktoobris saatis Euroopa Keskpank 20-eurose turvaelemente tutvustava infotrükise otsepostina Eestis tegutsevatele ettevõtetele. Infotrükis jõudis ligikaudu 8000 ettevõtteni.

Sularahakäitlejatele mõeldud trükiseid on Eesti Pank jaganud eri koostööpartnerite vahendusel või pangaga ühendust võttes kõikidele soovijatele. Huvi korral on võimalik tasuta trükiseid veel tellida Eesti Pangast ([email protected]).

Kuidas tunda rahatähe turvaelemente?

Vaata. Kui rahatähte vastu valgust vaadata, ilmub selle vasakus ülaservas asuva Euroopa Liidu lipu ja Mario Draghi allkirja all nähtavale portree kujutisega vesimärk. Vastu valgust vaadates paistab hologrammriba ülaosa läbi ja läbipaistvasse aknasse ilmub Europe portree, mis on nähtav rahatähe mõlemal küljel. 

Katsu. Katsudes on uue 20-eurose rahatähe paremal ja vasakul serval selgelt tunda reljeefsed paberipinnast kõrgemad jooned. Samuti on rahatähe paber tugev ja krabiseb.

Kalluta. 20-eurose vasakus alaservas erkroheline number, mille trükivärv muutub pangatähte kallutades rohelisest tumesiniseks. Hologrammribal tulevad kujutised nähtavale rahatähte kallutades: lisaks Europe portreele on näha number 20, euro sümbol ja värava või akna kujutis.

Lisateave:
Ingrid Mitt
Avalike suhete allosakond
Tel: 668 0965, 512 6843
E-post:[email protected]