Eesti Pank peatab tootmisvea tõttu ajutiselt Liivimaa kuldmündi müügi

Postitatud:

28.10.2022

Eesti Pank peatab Liivimaa kuldmündi müügi e-poes ja keskpanga muuseumipoes, sest ilmnenud on tootmisviga, mille tõttu on aja jooksul tekkinud mündile plekid. Eesti Pank palub kuldmündi ostnute ees vabandust ning kinnitab, et kõik defektse mündi ostnud inimesed saavad kas raha tagasi või antakse kvaliteetne uus münt asemele.

„Teeme kõik endast oleneva, et mündiostjad saaksid kiiresti asemele kvaliteetse uue mündi. Soovi korral saavad inimesed raha tagasi. Meil on väga kahju, et selline tootmisviga tekkis ja palume vabandust kuldmündi juba ostnute ees,“ ütles Eesti Panga sularahaosakonna juhataja Rait Roosve.

Roosve sõnul on oluline, et kui inimesed hakkavad ostetud kuldmünti lähemalt kontrollima, ei tohiks ise avada mündikapslit, kuna avamise käigus võib kergesti kahjustada mündi pinda. Müntide osalise kontrolli tulemusena on tuvastatud, et nende seas on tootmispraaki ja kõik mündid vajavad täiendavat kvaliteedikontrolli. Enamikel juhtudel ei saa defekti palja silmaga tuvastada, seda näeb pigem mikroskoobi või luubiga.

Eesti Pank koostöös mündid verminud Portugali rahapajaga analüüsib hetkel kiirkorras põhjuseid, miks võis tootmisviga tekkida, et see enam ei korduks. Ühtlasi töötab keskpank selle nimel, et võimalikult kiiresti toota uued kvaliteetsed kuldmündid.

Portugali rahapajas valminud mündid jõudsid Eesti Panka juunis, millele eelnes kvaliteedikontroll rahapajas. Müntide saabudes tegi Eesti Pank täiendava põhjaliku kvaliteedikontrolli: iga münt vaadati üle ning lisaks toimus pisteline kontroll luubi ja mikroskoobiga. Juunis tehtud kvaliteedikontrolli käigus plekke ega muid probleeme ei ilmnenud.

Liivimaa kuldmündi tiraaž oli 3000. Münt vermiti Portugali rahapajas.

Juhised kuldmündi ostnud inimestele

  1. Omniva e-poest ostetud mündid. Kõikidele ostjatele saadetakse e-kiri, milles antakse inimestele täpsem info tellimuse kohta. See kiri tuleb eeldatavasti lähipäevil, kui keskpank on müntide tootjalt saanud rohkem teavet. Kiri saadetakse kõikidele ostjatele sõltumata sellest, kas nad on juba mündi kätte saanud või mitte. Igal juhul on inimestel võimalik kas ostust taganeda või saada kvaliteetne uus münt.
  2. Eesti Panga muuseumipoest ostetud mündid. Keskpank palub inimestel tuua ostetud mündid tagasi muuseumipoodi kvaliteedikontrolli. Seejärel on ostjal võimalus kas ostust taganeda ja raha tagasi saada või lepitakse kokku, et tootmispraagiga münt vahetatakse välja kvaliteetse uue mündi vastu.

Kuldmündi kohta saab lisainfot telefonil 66 80 650 või e-postiaadressil [email protected].

Eesti Panga muuseumipood on avatud:  T-R 12-17; L 11-16